Fregata franceză ”Hermione” va avea în echipaj un teleneștean

Moldovenii demult şi-au pierdut ieşirea la mare, dar nu şi dragostea de călătorii maritime, curiozitatea pentru cultura franceză şi tot ce e legat de evoluare prin intermediul cunoaşterii, participării şi susţinerii proiectelor francofone. Am descoperit cu mirare în ziua lansării proiectului de navigare a “Hermione” că în cursa ei ordinară spre țărmurile Americii, fregata franceză, vas militar construit în secolul XVIII, va avea la bord între cei 100 de membri ai echipajului și pe Victor Movilă, un tânăr din Telenești, care-și face studiile în prezent la Școala Superioară Francofonă de Administrare și Management din Sofia, Bulgaria.

Victor a aderat la cei 100 de marinari selectaţi de OIF din mai multe ţări ale Africii, Europei, Europei de Est, Canadei, în total 34 de naţionalităţi, de pe cele 5 continente şi completează echipajul Fregatei “Hermione” format actual din 350 de membri. Teleneşteanul va ambarca pe “Hermione” la Tanger, în Maroc, la momentul când vasul va face prima escală.

Victor nu exlude că va fi kok, una din cele mai necesare specialități pe vasul respectiv, grație faptului că a studiat bucătăria şi la Telenești, unde a absolvit Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, apoi – şi la Facultatea de Tehnologie Alimentară a Universităţii de Stat din Moldova, deja în limba franceză.

În ce privește fregata ”Hermione”, Victor ne-a relatat că spre 1780 aceasta a fost construită și armată cu misiunea să traverseze apele Oceanului Atlantic în ajutorul luptătorilor pentru Independenţa Americii, care se afla în război cu Marea Britanie la acel moment. Printre cei care au ambarcat  pe “Hermione”  era şi marchizul  La Fayette, care avea  20 de ani, erou al Războiului de Independență a  SUA și a Marii Revoluții Franceze de la 1789, una din cele mai strălucite personalități istorice de la sfârșitul sec.18.

În sensul revalorizării istorice a unui patrimoniu maritim şi istoric, reconstrucţia fregatei ”Hermione” a fost începută în 1997 de către o echipă de entuziaşti, în orăşelul Rochefort, şantier naval unde inițial s-a construit acum 235 de ani nava respectivă. După prima sa traversare a Oceanului Atlantic în 2015, în același sens și direcţie ca şi acum 235 de ani, anul acesta, ”Hermione” şi-a asumat misiunea de Ambasador al păcii, libertăţii şi egalităţii cu sprijinul şi la iniţiativa Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) condusă de Michaelle Jean. Plecarea oficială a fost marcată din orășelul portuar francez La Rochelle.

Pe când era elev la Teleneşti, Victor ne-a delectat cu versurile sale, care au fost publicate atât în paginile CUVÂNTUL-ui, cât şi în culegerea “Mugurii inspiraţiei”, editată de săptămânalul nostru.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns