Francezii vor susţine un proiect de gestionare a deșeurilor în raionul Teleneşti

Patru sate şi comune din raionul Teleneşti – Verejeni, Ratuş, Băneşti, Chiţcanii Vechi și centrul raional vor demara un proiect comun de îmbunătăţire a gestionării deşeurilor menajere. Proiectul este susţinut financiar de Ambasada Franţei în Republica Moldova. Astfel în aceste localităţi vor fi lichidate gunoiştile neautorizate, iar deşeurile menajere se prevede să fie sortate şi o parte din ele – reciclate sau transformate în îngrăşăminte.

”Proiectul a fost câștigat inițial de către primăria Verejeni, la care am aderat și noi. Este vorba de un alt concept de gestionare a deșeurilor, urmând să fie selectat plasticul, metalele, etc., iar gunoiul de grajd va fi compostat pentru a fi folosit ca îngrășământ organic. Deci nu vom îngropa nimic în pământ”, ne-a relatat Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești.

”Proiectul este destul de atractiv or, noi n-am avut până în prezent un concept clar de gestionare a deșeurilor, le adunam pentru a le băga în pământ, ceea ce nu este o soluție bună. Urmează să fie construită o fabrică de sortare şi prelucrare a unei părţi din deșeuri.Tehnologiile aduse din Franța ne vor ajuta să transformăm deșeurile în îngrăşăminte şi să protejăm de impurificare mediul”, spune Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș.

Recent raionul a fost vizitat de către Pierre Tournier, directorul companiei “Savoie Dechets” și expertul Jean-Luc Martel, conslierul comunitar  Didier Fransois din Grand Lac-Aix, de reprezentanți ai Ambasadei Franței la Chișinău, care finanțează proiectul respectiv. Oaspeţii au vizitat comunele incluse în proiect, dar și groapa de gunoi aflată pe teritoriul fostei întreprinderi de îngrășare a porcinelor de la Telenești. După cum ne-a relatat Alexandru Tăburceanu, primarul de Chițcanii Vechi, compania franceză a promis să investească în proiectul respectiv 1,2 milioane de euro, iar noi trebuie să căutăm mijloace pentru a cofinanţa lucrările. La sfârșitul lunii curente va fi organizată o deplasare la Grand Lac-Aix, departamentul Pas de-Calais pentru a lua cunoștință de activitatea firmei respective, ne-a mai spus primarul.

Cointeresat de acest proiect ecologic, primarul satului Brăviceni, Vladimir Cociorvă a reușit să atragă atenția investitorilor străini și spre raionul Orhei, fiindcă proiectul se va extinde în perspectivă dincolo de hotarele oraşului Teleneşti şi celor patru comune. Astfel, delegația franceză a vizitat și satul Brăviceni, unde a luat cunoștință de activitatea întreprinderilor comunale și a unităților economice din teritoriu.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns