FOTO// La Teleneşti a fost vandalizat Memorialul Gloriei Militare

Persoane deocamdată neidentificate au vandalizat în noaptea spre miercuri Memorialul Gloriei Militare din Telenești, fiind desprinse plăci de faianță de la baza stelei, segmente din pavajul de beton și câteva plăci de granit cu numele militarilor căzuți în timpul operației  Iași-Chișinău. Din gazonul alăturat au fost smulse și împrăștiate o parte din flori.

Menţionăm că cea mai mare parte a plăcilor de granit ale memorialului sunt depreciate de timp. Plăcile cu numele Eroilor Uniunii Sovietice Șarufzean Kazanbaev și Aleksandr Gridinski, aflate alături de cele trei plăci sparte, nu au avut de suferit. Dimineață, angajații gospodăriei auxiliare a CR Telenești au adus în ordine obiectul.

Joia trecută, consilierii raionali au aprobat un deviz de 200 000 lei pentru renovarea Memorialului respectiv. Consilierii din opoziție au fost nemulțumiți că planul de renovare ar contravine conceptului de monument al memoriei naționale și au votat contra. Mariana Ombun, președinta raionului Telenești, solicitată să comenteze cazul vandalizării memorialului, ne-a declarat că nu crede că asta ar avea ceva în comun cu votul consilierilor:

”Va trebui să continuăm dezbaterile publice privind conceptul  memorialului, astfel ca lumea nu numai să fie informată, dar și să-și expună opiniile asupra obiectului respectiv, care trebuie să fie un monument al memoriei naționale. Memorialul întruchipează durerea generațiilor trecute prin timpuri vitrege, durere care nu trebuie să se repete, iată de ce insistăm asupra renovării acestuia”, a remarcat dna președintă.

Amintim că memorialul în cauză a fost edificat în anul 1972 şi în timp obiectul a degradat. Ideea renovării acestuia a apărut doi ani în urmă, dar s-a purces la realizarea ei acum trei luni, când Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a acceptat schița de proiect, iar în săptămânalul CUVÂNTUL au avut loc dezbateri publice asupra conceptului de renovare.

Ion Cernei    

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns