FOTO// De ce rezinenii au protestat la Parocuratura Generală?

Douăzeci de rezineni au protestat joi, 04 iunie c., în faţa Procuraturii Generale. Conform afirmaţiilor protestatarilor, acţiunea a fost motivată de abuzuri şi fărădelegi comise în ultimii ani de către demnitari şi funcţionari din administraţia raionului Rezina, la care Procuratura Rezina, chiar şi după mai multe plângeri, interpelări din partea unor agenţi economici şi cetăţeni, nu a reacţionat.

Bannerele purtate de protestatari cu inscripţiile:  “Cerem demisia procurorilor corupţi de la Rezina”; “Complexul sportiv – obiect de spălare a 105 mil. de lei din banii publici”; “Din fotoliul de deputat Graur la puşcărie va zbura”; “Cum ÎM “SCL” Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de făcut bani”; “Havuz de 642 mii lei ce au umplut buzunarele demnitarilor” etc., exprimau elocvent motivele care i-au adus pe rezineni în faţa Procuraturii Generale, motive expuse şi într-o petiţie adresată procurorului general, în care se menţionează: “Suntem în așteptare cu mare speranță  că zecile de adresări către Procuratura  Generală din ultimii cinci ani vor fi examinate în mod obiectiv și autorii faptelor descrise vor  fi trași la răspundere… Ne referim la faptele comise de către fosta președintă a raionului Rezina, Graur Eleonora, actualmente deputată în Parlamentul RM…

Am solicitat să luați atitudine față de colaboratorii Procuraturii  raionale Rezina, care au fabricat dosare la comandă, au sancţionat percheziții ilegale, au băgat persoane în Penitenciarul nr. 17 numai pentru că nu erau de acord cu modalitățile de administrare practicate de președinta Graur. Dar fără niciun rezultat.

Suntem indignați de acțiunile şi inacțiunile procurorilor în examinarea cazului privind defrișarea ilicită a livezii de nucari a cetăţeanului Ion Duca, dosar care se tergiversează mai bine de 3,5 ani.

Insistăm asupra investigării cazurilor de hărţuială şi intimidare a agenţilor economici şi cetăţenilor din partea poliţiștilor din raion sub conducerea fostului inspector-şef  Botea Igor, care imediat după fuga ruşinoasă a lui Vlad Plahotniuc din țară, a demisionat din funcție, luându-şi cu sine din cabinetul de serviciu o parte din mobilă, televizorul, aparatul de aer condiţionat şi alte bunuri proprietate a inspectoratului.

Toată republica şi nu numai a rămas şocată când poliția din Rezina, în mai 2018, şi-a permis, pentru prima dată în istoria Moldovei, să sechestreze, fără niciun motiv, tirajul ziarului regional CUVÂNTUL pentru că a publicat mai multe investigaţii despre ilegalităţile comise de E.Graur, Poliţia din Rezina ş.a., iar Procuratura Rezina până în ziua de azi refuză să dea aprecierea cuvenită autorilor acelei ilegalităţi.

Referitor la aceste şi alte cazuri am apelat în repetate rânduri către Procuratura Generală, solicitând reacţii la faptele procurorilor din Rezina, dar de fiecare dată plângerile noastre erau readresate acestei instituţii, care rămânea surdă şi mută la plângerile noastre.

Am iniţiat această acţiunie de protesc cu scopul de a informa opinia publică despre ce se întâmplă la Rezina şi în speranţa că după schimbările din Procuratura Generală totuşi vom fi auziţi şi toate abuzurile şi fărădelegile comise la noi vor fi investigate obiectiv şi apreciate în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se spune în petiţia adresată procurorului general.

După cum ne-a relatat unul dintre protestatari, Victor Cibotari, reprezentantul acestora, a fost primit de Ruslan Popov, procuror general-adjunct, care a promis că timp de o săptămână autorii petiţiei vor primi un răspuns privind măsurile întreprinse pe cazurile semnalate.

            Tudor  Iaşcenco 

Distribuie

Lasă un răspuns