Foşti demnitari comunişti se vor deputaţi socialişti

Partidul Socialiştilor continuă prezentarea candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Duminică, 21 octombrie, în cadrul unui miting de protest împotriva politicii euro-unioniștilor, organizat de către Partidul Socialiștilor în Rezina, la care a participat şi Zinaida Grecianâi, Valeriu Ciorici a fost prezentat drept candidat pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția electorală Rezina, din care fac parte localități din raioanele Șoldănești şi Rezina.

Valeriu Ciorici, în 2003-2011 a deținut funcția de preşedinte al raionului Rezina, fiind membru al PCRM, iar după formarea coaliţiei PDM-PCRM în Consiliul raional Rezina, ales în scrutinul local din 2011, obţine funcţia de vicepreşedinte al raionului. În cadrul aceloraşi alegeri din 2011 a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar a pierdut în turul doi.

În 2014 V. Ciorici se dezice de Partidul Comuniştilor şi aderă la Partidul Socialiştilor. La alegerile locale din 2015 devine consilier raional din partea PSRM.

În perioada în care a exercitat funcţia de preşedinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor scandaluri, reflectate de săptămânalul CUVÂNTUL şi portalul Moldova Curată.

„În toamna anului 2007, de exemplu, înainte de noile alegeri în cadrul Consiliului Raional, dizolvat după scrutinul din iunie pentru că nu reuşise să formeze organele de conducere ale raionului, Guvernul Tarlev a oferit pentru raionul Rezina o sută de tone de grâu şi orz de sămânţă cu titlu de ajutor umanitar pentru susţinerea gospodăriilor care suferiseră de pe urma secetei din acel an.

Conform legislaţiei, sămânţa ar fi trebuit repartizată de o comisie raională în baza propunerilor unor comisii speciale formate pe lângă primării.  În realitate, ajutorul a fost distribuit de conducerea raionului unor agenţi economici membri sau simpatizanţi ai PCRM, cu scopul de a aduce voturi pentru candidaţii comunişti în Consiliul Raional Rezina, lucru care s-a şi întâmplat.

Procurorii au intentat în acest caz patru dosare penale care au circulat cu anii de la Rezina la Bălţi, de la Bălţi la Chişinău şi înapoi, ca ulterior să fie clasate, reintentate şi din nou clasate”, a scris presa în mai 2015.

Iar luni, 22 octombrie 2018, PSRM și-a identificat candidata pentru circumscripția electorală uninominală nr. 22 (Ialoveni) – Lidia Onu, ex-vicepreşedintă a raionu-lui Rezina, actualmente consilieră raională de Rezina şi președintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a PSRM.

Lidia Onu a absolvit Tehnicumul Industrial Economic şi Facultatea de economie la ASEM, iar în perioada 2007 – 2013 a făcut masteratul la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele RM.

Doi ani a activat în calitate de contabilă superioară la ASECOOP Cinișeuți, din 2001 până în 2007 – ca profesoară de matematică, fizică, informatică și directoare adjunctă la Gimnaziul Gordinești, Rezina. Din 2007 până în 2011 Lidia Onu a fost vicepreședintă a raionului pe probleme sociale, reprezentând Partidul Comuniştilor din RM. Ulterior trece în Partidul Socialiştilor şi lucrează manageră la compania de asigurări “Donaris Group”.

Distribuie

Lasă un răspuns