Focul nu iartă neglijenţa

Două persoane au decedat în incendii în ultimele 24 de ore, în două raioane ale țării noastre, relata luni dimineaţă www.radiochisinau.md cu referire la datele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI. Unul dintre aceste cazuri a avut loc duminică în s. Jora de Sus, raionul Orhei.

Incendiul a izbucnit într-o casă de locuit. Ajunși la fața locului pompierii au reușit să lichideze focul în cel mai scurt timp, iar în interiorul casei a fost depistat cadavrul proprietarului în vârstă de 71 de ani. Potrivit primelor informații, incendiul s-a produs după ce o plapumă de pe cuptor a mocnit, iar proprietarul se presupune că s-ar fi intoxicat cu produsele arderii și fum.

Cauza, circumstanțele, dar și prejudiciul material urmează a fi stabilite ulterior. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe normele antiincendiare în timpul rece al anului. Pentru a evita tragediile cetățenii sunt rugați să fie foarte prudenți în timpul utilizării surselor de încălzire și la exploatarea canalelor de evacuare a fumului. În caz de defecțiune a acestora este indicată reparația urgentă și folosirea acestora doar după verificare.  Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de la începutul anului în Republica Moldova s-au produs 1558 de incendii în urma cărora au decedat 99 de persoane.

Nu a fost ocolit de nenorocire şi raionul Teleneşti. În luna noiembrie, de exemplu, în s. Ţânţăreni, într-o locuinţa s-a produs un incendiu din cauza nerespectării regulilor la exploatarea sobei. Vladimir Macari, specialist superior al Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor al Secţiei Situaţii Excepţionale Teleneşti vine cu unele avertismente privind  măsurile de prevenire a incendiilor în perioada rece a anului.

Printre cauzele incendiilor specialistul enumeră exploata-rea necorespunzătoare a sobelor, neîntreţinerea în ordine a coşurilor de evacuare a fumului, nesupravegherea focului în sobă, fumatul în încăperi, aruncarea cenuşei cu jar sau lucrul cu focul deschis în apropierea furajelor şi a construcţiilor.

Pentru a evita asemenea incidente, Secția Situații Excepționale Telenești vine cu următoarele recomandări:

 1. Verificaţi starea sobelor şi a coşurilor de evacuare a fumului, asigurați curățarea și reparaţia lor.
 2. Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă.
 3. Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
 4. Nu puneţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale care se pot aprinde (haine, hârtie etc.).
 5. Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa.
 6. Nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă.
 7. Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi.
 8. Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor şi lucrurilor care se pot aprinde.
 9. Nu aşezaţi materiale care pot lua foc pe mijloacele de încălzire electrice.
 10. Decuplaţi (scoateţi din priză) aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
 11. Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.
 12. Nu aprindeţi focul în sobe cu benzină sau cu alte lichide uşor inflamabile, nu le supraîncălziţi.
 13. În panourile electrice folosiţi siguranţe calibrate.
 14. Nu vă folosiţi de foc deschis în spaţiile cu acoperiş, subsoluri, şoproane și nu aprindeţi ruguri în apropierea construcţiilor.
 15. Nu închideţi canalele de evacuare a fumului (cahlele) până la arderea complectă a defocului din sobe, pentru evitarea asfixierii cu bioxid de carbon (gaz de cahlă).
 16. Evitaţi fumatul în încăperi.

Foto simbol IGSU

Distribuie

Lasă un răspuns