Focar de pestă porcină africană în raionul Rezina

Ca urmare a accidentului rutier, ce-a avut loc pe data de 29.09.2018, pe drumul național Orhei-Rezina, în zona pădurii Țahnăuți, au fost omorâți doi mistreți. Colaboratorii Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) Rezina, deplasându-se la locul accidentului, au ridicat cadavrele mistreților, ulterior fiind recoltate probe pentru cercetare la pesta porcină africană. Locul accidentului a fost supus dezinfectării duble. Probele de la mistreți au fost transportate la Centrul republican de Diagnostică Veterinară (CRDV) din orașul Chișinău.

Pe data de 02.10. 2018, conform raportului nr. 727 al CRDV, s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în cadavrul unui mistreț.

La aceeași dată (02.10. 2018), prin dispoziția președintelui raionului, Eleonora Graur, a fost convocată de urgență Comisia pentru Situații Excepționale Rezina. În cadrul ședinței s-a discutat despre pericolul ce-l prezintă pesta porcină africană, fiind aprobat Planul complex de măsuri de eradicare și profilaxie a pestei porcine africane la mistreți. Planul conține denumirea acțiunilor, termenele îndeplinirii, responsabilii de îndeplinire (DRSA Rezina, IP Rezina, SSE, APL, biroul vamal-PVIC Rezina-pod, Inspecția ecologică, ocolul silvic, asociația vânătorilor și pescarilor).

Valentin BOTNARI, șef-interimar  al Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor Rezina

Distribuie

Lasă un răspuns