Fiţi prudenţi la scaldat!

Recent, toată republica a fost zguduită de evenimentul tragic legat de înecul celor trei fraţi din localitatea Pohrebeni, Orhei. Iar, recent încă un minor din satul Brăviceni, raionul Orhei, nu a ieșit la mal după ce a fost cu sora la scaldat. Serviciul protecţiei civile al Secţiei Situaţii Excepţionale Rezina intervine cu o informaţie în atenţia tuturor persoanelor care obişnuiesc să se răcorească în râurile şi bazinele acvatice de pe teritoriul raionului.

Apa este un mediu periculos pentru cei care nu respectă regulile de securitate. Scăldaţi-vă numai în locuri special destinate. Într-un bazin cu apă necontrolat puteţi nimeri în gropi adânci, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre. Într-un râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vârtejuri. Toate acestea pot aduce la traume, nenorociri şi la moarte.

Controlaţi permanent comportarea copiilor lângă şi în apă. Nu uitaţi că ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

Dacă nu ştiţi să înotaţi, sau înotaţi rău, nu vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu.

Nu vă scăldaţi în stare de ebrietate.

Nu vă scăldaţi când temperatura apei este mai joasă de 18o, iar a aerului mai joasă de 22o;

Înotând, nu treceţi după pistele de interzicere. Nu vă apropiaţi de mijloacele plutitoare. Nu vă urcaţi pe geamanduri şi alte mijloace de protecţie.

Nu plonjaţi (nu săriţi în apă) de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii, nu practicaţi jocuri cu elemente de plonjare, nu lansaţi semnale false de alarmă.

Nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc, scânduri.

Nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea. Nu vă scăldaţi în timpul furtunii, păziţi-vă de valuri.

Reţineţi! Paza bună trece primejdia rea.

 

Alexandru Vizitiu, specialist PC a SSE Rezina, căpitan  al  serviciului intern

 

Distribuie

Lasă un răspuns