Fiecare neam şi ţară îşi are eroii şi trădătorii săi

Fiecare neam şi ţară, dar și fiecare localitate îşi are eroii săi. Aşa e şi  în comuna noastră  Căzăneşti, raionul Teleneşti.  Aici locuiesc mai mulți combatanţi, participanţi la operaţiunile militare în  războiul de la Nistru din 1992.

R. Moldova abea își declarase independența de URSS, nu avea propria armată, așa că autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să riposteze cu trupe formate din polițiști şi voluntari împotriva separatiștilor susținuți de militarii Armatei a 14-a, cazaci și mercenari bine înarmaţi.

Cu ocazia aniversării a 25-a de la acele evenimente tragice combatanţii din satele Căzăneşti şi Vadul-Leca Apostol Vasile,  Bulat Mihai, Cazacu Viorel, Cazacu Vitalie, Coţofană Ion,  Cuşnir Viorel, Gandrabur Anatol, Gherasim Tudor, Maftei  Iurie, Miron  Iurie, Motelică Sergiu,  Motelică Vitalie, Munteanu Tudor, Oşovschi Victor, Rotaru Iurie, Zaporojan Anatol şi Tănăsescu Ion s-au adunat la Primărie, unde au omagiat printr-un minut de reculegere camarazii care şi-au dat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii ţării. Domnul primar Vasile Sârbu le-a adus la cunoştinţă că administrația comunei a decis să le facă un mic cadou – o indemnizație de 300 de lei şi i-a invitat să meargă cu toții în centrul raional Teleneşti pentru a participa la manifestarea raională de comemorare, organizată de Consiliul Raional.

L-am întrebat pe combatantul Tudor Gherasim, ce  înseamnă pentru el această zi. “Ca şi pentru prietenii mei de arme 2 martie este o zi de doliu. Atunci, la primul apel al Guvernului ne-am înrolat în rândurile apărătorilor Patriei, iar după război guvernanții au uitat de noi. Astăzi preşedintele R.Moldova îi comemorează pe acei care au ridicat arma și au luptat împotriva noastră, ne-au omorât prietenii. Oare nu e o trădare acest lucru? Iar nouă Guvernul ne-a aruncat în bătaie de joc câte 100 de lei…”, a spus cu regret Tudor Gherasim.      

Alături de combatanții diferendului de la Nistru au fost omagiați și consătenii participanți la războiul din Afganistan Apostol Vadim, Catriniuc Ion, Costandoi Nicolai, Guţan Valeriu, Tucicovschi Grigore, Vidraşcu Igor, Gorbatiuc  Victor, Gandrabur Valeriu, Cristea Ion, dar şi participanţii la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare de la Cernobâl Cristea Ion  Ifrim, Costandoi Mihai, Cazacu  Boris. 

În imagine: Un grup de combatanţi împreună cu primarul de Căzăneşti Vasile Sârbu (primul din stânga).

 

Iacob C. Istrati

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns