Festivalul tradițiilor păstorești a devenit național

În imagine: Ion Teleagă de la Ciucur-Mingir, raionul Cimişlia, s-a bucurat de mare succes la festival: gospodarii s-au interesat de ovinele lui de prăsilă, iar gospodinele au procurat peste 300 kg de brânză.

Festivalul tradițiilor păstorești “Răsună tălăncuţele” s-a transformat într-o acţiune de nivel naţional. Crescători de animale din toată republica, meșteri populari, colective de artiști amatori din țară s-au adunat sâmbătă şi duminică pe o pajişte de lângă s. Cișmea, la răscruce cu drumul spre Cucuruzeni, pentru a-şi face voie bună, dar şi a promova cele mai noi realizări din domeniul oieritului.    

Ideea acestui festival aparține lui Ion Gamarț, primarul de Pelivan, şi prima ediţie a avut loc anul trecut tot de Sfântul Gheorghe:

”Comuna noastră are peste 2000 de ovine repartizate în opt turme. Adică oieritului la noi este o îndeletnicire de secole. Ideea a plăcut conducătorilor Secţiei Cultura din raion, dar şi responsabililor din capitală. Astfel, la ediţia curentă participă peste 20 de colective de artiști amatori din Chișinău, raioanele Râșcani, Călărași, Rezina ş.a., numeroşi crescători de ovine şi caprine, care au prezentat animale de rasă, produse lactate, bucate tradiţionale, iar meşterii populari – articole din piele, blănuri şi lână, ustensile necesare la o stână etc. Am primit toată sisținerea din partea Consiliului Raional Orhei”, spune primarul de Pelivan.

Petru  Luțcanov, șeful laboratorului Național de Zootehnie și Medicină Veterinară este de părere că festivalul de la Cișmea este o posibilitate de a promova realizările din ramură:

”În zona Orheiului am reușit să adaptăm o mulțime de rase de ovine de perspectivă, mai ales pentru lapte. Îndeosebi apreciem activitatea lui Andrei Țurcanu, crescători de ovine din Zorile. Dânsul, în rezultatul implementării unui proiect, a adus trei rase noi de ovine din Bulgaria, care s-au adaptat aici destul de bine. Astfel avem oi de rasa Friza, de la care obținem câte 300 de litri de lapte pe sezon. Marea noastră dorință este de a promova rasele de ovine pentru carne, un produs foarte apreciat la export, dar și pe loc”, a remarcat dl Luţcanov.

Festivalul a atras o mulțime de oameni, care au avut posibilitate să procure la preţuri rezonabile produse rezultate din creșterea ovinelor și a caprinelor. După estimările organizatorilor festivalului, numai brânză de oi aici s-a vândut peste 6 tone.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns