Festivalul raional Cântec, joc și voie bună s-a desfășurat la Brânzeni

An de an, colectivele de artişti amatori din raionul Teleneşti se adună la Festivalul raional folcloric Cântec, joc și voie bună pentru a promova arta populară, iar odată cu aceasta şi a-şi etala măestria interpretativă, portul de la vatră, a prelua noi piese în repertoriu şi a lega prietenii. Duminică, ediţia curentă a festivalului a fost găzduită de comuna Brânzeni.
Cele 16 colective de artişti amatori din raion au trecut cu muzică şi veselie pe strada centrală, demonstrând portul popular în toată splendoarea lui şi invitând sătenii la festival. Apoi rând pe rând, în scenă au ieşit orchestra de muzică populară Poiana Codrului de la Centrul de cultură Telenești, ansamblurile folclorice Cimpoieș și Muguraș din s. Brânzeni, formațiile artistice din Sărăteni, Văsieni, Chiștelnița, Chițcanii Vechi, Câșla, Căzănești; ansamblurile de dansuri Rotunda, Voiniceasca, Horișoara, Codrenii, Vatra Codrului.
Un compartiment nelipsit la asemenea manifestaţii este şi târgul meşterilor populari, cărora li s-au alăturat cu tarabe şi colective din localitatea-gazdă. Această paradă a măiestriei artei populare a inclus articole din lemn, stofe, lut, piele, lână, fibre naturale, broderii, ţesături, de la mici suvenire, măşti până la ii şi catrinţe, covoare şi coşuri din lozie.
”A fost o sărbătoare minunată cu mult cântec, joc și voie bună. Festivalul a demonstrat încă o dată că suntem un neam cu bogate tradiții, cu folclor divers și minunat, care ne identifică printre alte popoare. Toți participanții au fost menționați cu diplome și premii bănești”, a relatat Pavel Casian, șeful Secției Cultură Teleneşti.
Veaceslav Tcaciuc, primarul de Brânzeni, ne-a spus că ideea de a organiza festivaluri în satele raionului este binevenită, iar impactul întrece orice așteptări:
”Am reușit să scoatem din case întreaga comună. Or, avem una din cele mai spațioase case de cultură în zonă, acum 10 ani am reparat-o și nu se cade s-o ținem pustie. Am avut sala plină, iar impresiile au fost deosebite. Am avut oaspeți și din satele megieșe. Cred că ideea ar trebui să prindă rădăcini și în alte raioane din regiune, şi asemenea evenimente să fie organizate mai mult în localităţile rurale decât în centrul raional”, a remarcat dl Tcaciuc.
”Aducem mulțumiri angajaților Casei de cultură Brânzeni pentru participare activă în organizarea şi desfășurarea festivalului şi îndeosebi primarului localității pentru susținere și colaborare în promovarea tezaurului folcloric teleneștean”, a remarcat Iulia Climentovschi, șefa căminului de cultură din Căzănești, una din animatoarele festivalului.
Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns