Festivalul „La umbra stejarului” dedicat Marelui Voievod al neamului

În imagini:  Evoluiază colectivul de la Palatul de Cultură “A. Suruceanu” din Orhei.

Ediţia a XIV-a a festivalului naţional de muzică şi dansuri populare „La umbra stejarului”, dedicată Anului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a adunat la Cobâlea, raionul Şoldăneşti formaţii de artişti amatori din mai multe raioane ale Republicii Moldova (Şoldăneşti, Rezina, Floreşti, Orhei, Ocniţa. Teleneşti, Străşeni, Soroca ş.a.). La festival a participat şi o delegaţie a Euroregiunii „Dnestr” în frunte cu preşedintele acesteia, Serghei Tatuseac, din regiunea Viniţa, Ucraina.

Potrivit primarei localităţii, Angela Ababii, stejarul din Cobâlea – simbolul festivalului, la umbra căruia, conform unei legende, s-ar fi odihnit domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare, este pomenit în nişte anale ale istoriei din 1456 şi la momentul actual ar fi cel mai bătrân stejar din Europa de Sud-Est. Iar prima ediţie a festivalului „La umbra stejarului” s-a desfăşurat în anul 1986, iniţiativa aparţinând conducătorului de atunci al gospodăriei agricole din localitate, Serghei Argatu, ulterior deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Primara a mai menţionat că festivalul dăinuieşte prin ani în mare parte datorită eforturilor autorităţilor publice locale şi raionale, dar şi susţinerii din partea mai multor personalităţi din Cobâlea, inclusiv familiilor Maciuca, Borş, a diferitor agenţi economici.
În debutul festivităţii un sobor de preoţi a săvârşit un tedeum dedicat domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, după ce participanţii au depus flori la bustul voievodului.
Participanţii la festival au fost salutaţi de preşedinta raionului Svetlana Rotundu care a apreciat eforturile organizatorilor, dar şi rolul acţiunii în păstrarea şi dezvoltarea culturii naţionale şi de preşedintele Euroregiunii „Dnestr” Serghei Tatuseac, alţi oaspeţi.

În continuare formaţiile de artişti amatori – ansambluri de muzică şi dans, interpreţi, fanfare au delectat publicul cu un program impresionant de melodii şi dansuri populare de toată frumuseţea.

Tudor Codreanu (text), Victor Sofroni (foto)

 

Distribuie

Lasă un răspuns