Festivalul Internaţional de muzică ”Mărțișor” în regiunea Orhei

Primăvara ne aduce, deja de mai bine de jumătate de secol, o sărbătoare de suflet: Festivalul Internațional de muzică „Mărțișor-2018”, ajuns la a 52-a ediţie. În perioada 1-10 martie, şi în regiunea Orhei, toată lumea se va bucura de programe culturale diverse şi interesante, cu participarea colectivelor artistice locale, dar şi a invitaţilor din capitală şi de peste hotare. În fiecare localitate “Mărţişorul va avea şi o componentă specială – omagiul adus femeilor.

La Șoldănești, de exemplu, festivalul va demara cu spectacolul muzical-coregrafic ”Mărțișor – floare de dor”, susţinut de colectivele aristice de amatori de la Căminul de cultură ”George Coșbuc” din centrul raional. Vor urma spectacole dedicate Zilei Internaţionale a Femeii în majoritatea localităţilor din raion, acţiuni de comemorare a pământenilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru din 1992, de asemenea expoziţii de desene şi carte. Pe 6 martie la Şoldăneşti va prezenta un spectacol de sărbătoare orchestra de muzică populară ”Mugurel” din or. Chișinău.

La Rezina Festivalul “Mărţişor” începe cu un spectacol în scena Palatului raional de cultură la 1 martie, unde în aceeaşi zi va fi inagurată o expoziţie de mărţişoare. Potrivit Secţiei raionale Cultură, pe 3 martie, în acelaşi local, va avea loc concertul “Jos pălăria pentru femei!”, iar pe 5 martie – spectacolul de sărbătoare cu participarea Ansamblului de cântece şi dansuri populare “Fluieraş” din capitală.

La Telenești festivalul “Mărţişor-2018” începe pe 1 martie cu inaugurarea unei expoziții de mărțișoare în Muzeul de Istorie și Etnografie şi cu un spectacol în scena Centrului raional de cultură. Pe parcursul decadei în raion sunt preconizate mai multe activităţi culturale cu participarea artiştilor amatori locali. Iar pe 7 martie teleneştenii sunt invitaţi la spectacolul cu genericul ”De la inimă la inimă”, cu participarea cunoscuţilor interpreţi Olga Ciolacu, Anatol Mârzenco, Ian Raiburg, Corina Țepeș și Costi Burlacu.

La Orhei festivalul se va deschide cu un concert de gală la Centrul raional de cultură ”Andrei Suruceanu”, cu participarea mai multor colective din oraş, dar și din sate. Pentru 7 martie este preconizat un concert prezentat de către un ansamblu de muzică populară ucraineană din Slavutici, Ucraina.

După cum ne-a informat Gheorghe Guriuc, şeful Secţiei Cultură Orhei, la ediția din anul curent a festivalului în raion vor participa numai colective artistice locale, dar manifestări culturale sunt  preconizate în toate localitățile din teritoriu.

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns