Festivalul Colindelor Florile Dalbea ajuns la ediţia a VIII-a

Ceata de la Pistruieni, conducător artistic Nicolae Florean.

Sâmbăta trecută la Centrul raional de Cultură din Teleneşti  s-a desfășurat a  VIII-a  ediție a Festivalului Colindelor cu genericul Florile Dalbe, organizat de către protopopilatul din raionul  Teleneşti, la  care au participat  31 de cete de colindători, câte una din fiecare parohie, în frunte cu preoții din localitățile respective.
Cuvinte de felicitare au adresat participanţilor protoiereul Marian Boldescu, protopopul  raionului Telenești,  președinta raionului, dna Ombun Mariana, vicepreședintele raionului, dl Alexandru Tăburceanu, menționând importanța și frumusețea deosebită a colindelor și obiceiurilor creștine.

“Am pornit  de  la câteva cete, dar cu fiecare ediţie numărul participanţilor creşte, festivalul fiind o modalitate de a păstra şi continua tradiţile strămoşeşti”, a  remarcat în faţa prezenţei preasfinţia sa Marian Boldescu.

Mariana Ombun, președinta raionului Telenești a  menționat că Festivalul își face de minune  misunea și că impactul său este unul impresionant:

”Colindele  sunt una din cele mai frumoase tradiții ale poporului nostrum,  care au reușit să biruie prejudecățile din perioada comunistă.  Și dacă unul din cei mai mari poeți ai românismului a declarat că veșnicia s-a născut la sat, apoi colindele  sunt vestitoarele acestei veșnicii”,a menționat  la rândul ei dna Ombun.

Colectivele de colindători au transmis celor prezenți în sală slova Sfintei Evanghelii prin colinde, au răsunat tradiţionalele slăviri,care au preaînălțat nașterea Pruncului Iisus din Fecioara Maria în peștera Betleemului, dar și triumful  creștinătății asupra  întunericului și prejudecăților  ateie.
Juriul, împreună cu șeful Secției Cultura, Pavel Casian, au desemnat învingătorii. Dar, după tradiţie,  toate colectivele corale au primit cadouri. Câteva cete de colindători au mers să-I bucure pe copiii de la Centrul de palsament din Telenești.
Veronica Boldescu, regentă de cor la biserica Săreteni, care conduce  un ansamblu de fetițe,  ne-a relatat că participă la Festivalul Colindelor de la ediția întâia:

“Ne pregătim de acest festival precum de un examen. Selectăm colinde vechi de la bătrânii din sat, din calendarele vremii, astfel de fiecare dată  venim cu un program nou. Dacă am ţine cont că  echipa de colindători  se  schimbă practic în fiecare an, vă puteţi  imagina că transmitem de la o vârstă la alta o ştafetă a  tradiţiilor. Este una din cele mai preferate  acţiuni de către copii din sat”, a remarcat regenta.

Pavel Casian, şeful Direcţiei Cultură, a subliniat la rândul său, că   evenimentul a urmărit promovarea valorilor creștin-ortodoxe tradiționale, implicând participanți de generație tânără din localitățile raionului Telenești.

                                                        Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns