Ceata de la Pistruieni, conducător artistic Nicolae Florean.
Sâmbăta trecută la Centrul raional de Cultură din Teleneşti s-a desfășurat a VIII-a ediție a Festivalului Colindelor cu genericul Florile Dalbe, organizat de către protopopilatul din raionul Teleneşti, la care au participat 31 de cete de colindători, câte una din fiecare parohie, în frunte cu preoții din localitățile respective.
Cuvinte de felicitare au adresat participanţilor protoiereul Marian Boldescu, protopopul raionului Telenești, președinta raionului, dna Ombun Mariana, vicepreședintele raionului, dl Alexandru Tăburceanu, menționând importanța și frumusețea deosebită a colindelor și obiceiurilor creștine.
“Am pornit de la câteva cete, dar cu fiecare ediţie numărul participanţilor creşte, festivalul fiind o modalitate de a păstra şi continua tradiţile strămoşeşti”, a remarcat în faţa prezenţei preasfinţia sa Marian Boldescu.
Mariana Ombun, președinta raionului Telenești a menționat că Festivalul își face de minune misunea și că impactul său este unul impresionant:
”Colindele sunt una din cele mai frumoase tradiții ale poporului nostrum, care au reușit să biruie prejudecățile din perioada comunistă. Și dacă unul din cei mai mari poeți ai românismului a declarat că veșnicia s-a născut la sat, apoi colindele sunt vestitoarele acestei veșnicii”,a menționat la rândul ei dna Ombun.
Colectivele de colindători au transmis celor prezenți în sală slova Sfintei Evanghelii prin colinde, au răsunat tradiţionalele slăviri,care au preaînălțat nașterea Pruncului Iisus din Fecioara Maria în peștera Betleemului, dar și triumful creștinătății asupra întunericului și prejudecăților ateie.
Juriul, împreună cu șeful Secției Cultura, Pavel Casian, au desemnat învingătorii. Dar, după tradiţie, toate colectivele corale au primit cadouri. Câteva cete de colindători au mers să-I bucure pe copiii de la Centrul de palsament din Telenești.
Veronica Boldescu, regentă de cor la biserica Săreteni, care conduce un ansamblu de fetițe, ne-a relatat că participă la Festivalul Colindelor de la ediția întâia:
“Ne pregătim de acest festival precum de un examen. Selectăm colinde vechi de la bătrânii din sat, din calendarele vremii, astfel de fiecare dată venim cu un program nou. Dacă am ţine cont că echipa de colindători se schimbă practic în fiecare an, vă puteţi imagina că transmitem de la o vârstă la alta o ştafetă a tradiţiilor. Este una din cele mai preferate acţiuni de către copii din sat”, a remarcat regenta.
Pavel Casian, şeful Direcţiei Cultură, a subliniat la rândul său, că evenimentul a urmărit promovarea valorilor creștin-ortodoxe tradiționale, implicând participanți de generație tânără din localitățile raionului Telenești.
Ion Cernei