Fermierul care a reuşit să scoată gospodăria în rândul celor fruntaşe

Înainte de a lua în gestiune GŢ „Sandic Gheorghe M.”, Mihail Sandic a studiat la Colegiul Naţional de Comerţ, apoi a urmat Facultatea Drept Economic la Academia de Studii Economice, a activat la Direcţia Generală Finanţe a Consiliului Judeţean Chişinău, Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei. De zece ani însă s-a stabilit în sa-tul natal Şipca, raionul Şoldăneşti, unde conduce gospodăria ţărănească nominalizată mai sus.

La moment gospodăria gestionează 1340 ha de terenuri agricole şi datorită implementării pe larg a tehnologiilor avansate, folosirii tehnicii noi, înregistrează rezultate demne de laudă.

Pe parcursul anilor 2009-2011 GŢ „Sandic Gheorghe Mihail” a plantat 71 ha cu pomi fructiferi, inclusiv 45 ha de meri şi 26 ha de caişi.

În ultimii ani gospodăria obţine roade stabile la toate culturile agricole. În 2015, de exemplu, roada medie de grâu la hectar a constituit 4,4 tone, de orz de toamnă – 3,2 tone, floarea-soarelui – 2,35 tone, porumb – 8 tone, fructe – 18 tone. Rezultatele anului curent sunt şi mai îmbucurătoare.

În ultimii ani a fost renovată aproape toată tehnica şi utilajul agricol, au fost construite încăperi pentru păstrarea producției cu o capacitate de trei mii de tone.

Pe o suprafaţă de peste 800 ha se aplică metodele noi de lucrare a solului no-till şi mini–till, se probează hibrizi şi soiuri performante de culturi agricole, se fac investiţii pentru a deschide noi locuri de muncă, se menţionează într-o caracteristică semnată de preşedinta raionului Svetlana Rotundu şi primarul s. Şipca, Ion Bulat.

În imagine: Mihail Sandic (în dreapta) împreună cu Andrei Muţuţchi, şeful Direcţiei Agricole Şoldăneşti, ţinând sfat la recoltarea cerealelor

Victor Sofroni

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns