Femeia informată este protejată

Aflate în permanență în atenția sindicatelor, problemele și grijile femeilor sunt abordate cu o și mai mare intensitate în primăvară, când omagiem această ființă dătătoare de viață pe pământ, Femeia. În preajma zilei de 8 Martie curent, în colaborare cu președintele sindicatelor de ramură, am organizat o masă rotundă cu genericul: „Femeia informată este protejată”.

 În cadrul acestei întruniri, împreună cu specialiste în diferite domenii, au fost examinate diverse aspecte, care influențează viața și activitatea femeilor. La eveniment au participat 62 de femei-sindicaliste, inclusiv președinte ale Consiliilor sindicatelor ramurale, ale organizațiilor sindicale primare, activiste sindicale, partenere sociale etc. În debutul activității,  vicepreședintele raionului Rezina, dl Teodor Cuculescu, a apreciat evenimentul, devenit tradițional în raion, le-a felicitat pe femei, le-a mulțumit pentru activitatea lor zi de zi, pentru dăruirea ce o manifestă în exercitarea rolului de mamă și soție, de păstrătoare a focului în vatră și a liniștii în societate.

În continuare, subsemnata a făcut o incursiune în istoricul şi semnificaţia zilei de 8 Martie, o zi cu importanță globală, care celebrează drepturile obținute de femei în aspect economic, politic și social și, în același timp, o reafirmare a dorinței de luptă pentru drepturi și egalitate. Am amintit și despre acțiunile și realizările  Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în 2019 în domeniile sănătății și securității muncii, educațional, întremării sănătății, informațional și despre activitatea președinților sindicatelor de ramură în informarea și protejarea femeilor sindicaliste.                                                          

Cele spuse au fost completate de dna Lilia Franț, șefă de Departament la CNSM, care s-a referit şi la perspectivele pentru anul curent.

A urmat o comunicare amplă și interesantă a dnei Elena Dimitriu, consultantă principală a DRSI despre rezultatele relevante ale CNSM în domeniul protecţiei social-economice. Acestea ţin de domeniul remunerării muncii şi domeniul protecției sociale.

Cu un discurs i-nteresant, plin de sfaturi utile pentru femei, a venit și dna Liliana Gherman, inspectoare principală de muncă în cadrul Inspecției teritoriale de Muncă Orhei. Dumneaei a vorbit în detalii despre munca salariaților angajați la lucrări sezoniere.

Vera Platon,  reprezentanta CNSM în teritoriul raionului Rezina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns