Femeia care și-a propus să dăruiască Muzeului din Telenești o colecție de 70 000 de mărțișoare

Unii așteaptă să primească mărțișoare, alţii dăruiesc mărţişoare. Și în acest început de Primăvară toate drumurile duc spre Muzeul de Istorie și Etnografie din Teleneşti, unde este vernisată o extraordinară Expoziție de mărțișoare.

Elena Ilescu, femeia care a depășit multe bariere, a spart tipare și a realizat un vis al său și al nostru – Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești – deja ne-a obișnuit cu inițiativele și evenimen-tele de anvergură, organizate și desfășurate la un înalt nivel cultural, istoric, dovadă fiind și numeroasele Trofee, Diplome, oferite instituției cu diferite ocazii.

Acum doi ani, doamna Elena ne-a invitat la o lansare a Expoziției de mărțișoare, mărturisindu-ne că își dorește să colecteze un număr de mărțișoare egal cu numărul locuitorilor raionului, adică aproximativ 70 de mii de exemplare! Multitudinea mărțișoarelor expuse de la o ediție la alta ne încântă cu varietatea tehnicilor de confecționare a lor, inspiraţia, fantezia, măestria celor care le-au confecţionat, valoarea artistică demnă de admirat.

Până vom număra mărțișoarele, să le numărăm pe meșteriţele populare, pe care doamna directoare a Muzeului le-a descoperit și le atrage an de an în activitatea de lansare a Expoziţiei mărțișorului. Rețineți aceste nume: Nastas Larisa, Crudu Tatiana, Ropot Olga, Sinchevici Tamara, Sasu Larisa, Gorun Snejana, Chihai Melania, Furculiță Liliana, Mardari Olga, Caprian Svetlana, Zmuncilă Mariana, Sârbu Tamara și, nu în ultimul rând, gazda evenimentului – Ilescu Elena.

Prieteni ai acestei extraordinare iniţiative sunt şi Secţia raională Cultură, Tineret şi Sport, instituţiile şcolare din Teleneşti, Centrul de Creaţie a elevilor, semn că între aceste instituții există o colaborare productivă în numele dezvoltării și promovării valorilor naționale.

Vă recomand să treceți pragul Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești ca să vă convingeți că şi expoziția din anul acesta e impresionantă. Ea poartă genericul: “Cu drag şi dor, dăruiesc un mărţişor”. Mărțișoarele vor fi expuse pentru public pe parcursul întregii luni. Vă asigur că veți fi mândri de numele, pe care îl purtăm și de Mărțișorul nostru, înscris de curând în Patrimoniul Internațional al UNESCO.

Încă ceva: vă îndemnam acum doi ani şi reiterez: haideți să punem umărul și noi la extinderea colecției de mărțișoare, descoperind meșterii populari de prin satele noastre.

În imagini: Elena Ilescu şi expoziţia de mărţişoare

Maria Vleju, şefă adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns