Fast mai mult, cu producători mai puțini

Decor ca în cea mai bogată ţară din lume, însă orheienii se întreabă, totuşi, din ce surse s-au cheltuit aşa sume colosale, în timp ce majoritatea populaţiei o duce foarte greu, iar oraşul mai are încă atâtea probleme. Sursa foto: www.facebook.com/raionorhei.

 

Crapă, dar fasonul ține-l

Zua Vinului la Orhei s-a evidențiat prin originalitate. Pe strada Vasile Lupu, din centru până aproape de semafor, acoperită cu umbrele de culoarea drapelului naţional (în imagine), au fost instalate gherete ale primăriilor și agenților economici, unde au fost expuse produse culinare tradiţionale, vinuri, obiecte de artizanat. Carosabilul a fost aşternut cu un covor verde, lat de vreo 5 m. Însă  surpriza primăriei Orhei au fost mai multe grătare, la care se găteau cârnăciori, împărţiţi pe gratis tuturor participanţilor. Coada la cârnăciori a fost lungă, dar lumea nu s-a înghesuit.

La sărbătoare au fost prezente 30 din 38 de primării, fiecare amenajându-şi o poveste: “La un pahar de vorbă” (Bolohan, Morozeni); “La colibă” (Chiperceni); “La hanul primăriei Cucuruzeni”; “Casa mare” (Ghetlova, Mârzeşti); “La şezătoare” (Piatra); “Toamna în ogradă” (Puţintei) ş.a.m.d. Sarmale, plăcinte, copturi, fripturi, colaci, vin, fructe, legume, flori, prosoape, covoare, butoaie, teascuri şi, desigur, vin ţărănesc a adus la sărbătoare fiecare primărie, plus câte un grup folcloric, orchestră sau fanfară.

 

Producători – mai puțini

La sărbătoare au fost mai puțini producători decât în anul trecut. Dintre firmele mai solide era prezentă, ce-i drept cu o gheretă modestă,  ”Chateau Vartely”, destul de cunoscută în republică dar și peste hotarele ei. Personalul de la această întreprindere mi-a demonstrat noile colecții care sunt puse pe linia de îmbuteliere: un aperitiv în colecție de circa 9000 sticle, deci un tiraj redus, cu prețul pe măsură; o ”Colecție rezervată” de trei vinuri roșii și patru vinuri albe luxoase; altă colecție – ”Select” din trei vinuri roșii, cinci vinuri albe și două vinuri roze. Firma a mai lansat pe piață și câteva produse destul de neobișnuite pentru consumatorii noştri – “Ice win”, adică vin produs din struguri înghețați (cândva popular în Basarabia, din poama care se recolta după ce cădeau brumele) și rachiu produs din vinuri din struguri de soiuri nobile. Deși prețurile erau solide, la ghereta firmei respective nu au lipsit cumpărătorii.

O altă firmă, ”Loza wine”, aparținând omului de afaceri Ion Lozovan era prezentă cu vinuri îmbuteliate în peturi și sticle. Angajații mi-au spus că deși societățile conduse de dl Lozovan au probleme economice, vinificației i se acordă o atenție prioritară.

Petrecere cu oaspeți

La sărbătoare, firește, au fost şi mulţi oaspeţi. Reprezentanţii administraţiilor locale din Gliboka (Ucraina), Şciolkovo (Rusia), Piatra Neamţ (România) au adresat participanţilor la festivitate mesaje de felicitare. În scenă a mai urcat Gheorghe Fron, primarul comunei Cornul Luncii, județul Suceava, unul din primii reprezentanți ai APL din România care au încheiat relații de înfrățire cu o localitate din Republica Moldova (primăria Susleni) după întâlnirea primarilor din cele două țări de la sfârșitul lunii mai anul curent. ”Este vorba de relații mult mai pragmatice, dar și de suflet: Unirea trebuie să se facă de la om la om, de la sat la sat, așa ca fratele să simtă umărul fratelui”, a declarat dl Fron pentru Cuvântul.

Filiala Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie şi Organizaţia Teritorială Orhei a Federaţiei Naţionale a Fermierilor au oferit producătorilor diplome și premii.

Ion Cernei                                

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns