Explozie de surprize la festivalul ”Florile dalbe”

Ediția 2017 a Festivalului datinilor și tradițiilor de iarnă ”Florile dalbe”, care s-a desfășurat duminică pe scena Centrului Raional de Cultură Telenești a adunat 22 de colective artistice din satele raionului. Acțiunea a durat aproape 5 ore, cu sala arhiplină. 

”În anii trecuți, dacă ne adunam vreo 10 colective din zona de stepă a raionului, evenimentul era considerat unul de succes. Azi însă codrenii au venit în scenă cu o mulţime de surprize”, spunea Nicolae Lașcu, directorul căminului de cultură din Scorțeni.

 

De la Brânzeni s-au prezentat două colective: ”Mugurașii”, conduşi de Vera Comerzan și ansamblul ”Cimpoieș”, condus de Iurie Bulmaga:

”Colectivul de copii a prezentat colinde, cel de vârstnici – urături și alte datini. Au fost bucuroși mai ales copiii, care pentru prima dată au evoluat pe scena din Telenești. În zilele următoare vom colinda şi ura sătenii. Obiceiurile şi tradițiile de iarnă contribuie mult la dăinuirea comunităţii şi neamului nostru”, menţiona Veaceslav Tcaciuc, primarul comunei Brânzeni. 

Scorțenenii au prezentat una din cele mai originale urături în interpretarea lui Tudor Popescu, șef de orchestră de la căminul de cultură din localitate, care a fost apreciată cu aplauze furtunoase de către spectatori:

”De regulă, aducem la festival urături, colinzi inedite. Cea care a prezentat-o azi maestrul Popescu se considera pierdută, dar a fost descoperită întâmplător într-un caiet de notițe al unuia dintre animatorii  de folclor, care nu mai este în viață. Adică, festivalul ne face să scoatem la lumină multe valori spirituale, care ne caracterizează ca popor. Partea care nu mi-a plăcut e că dintre demnitarii din raion doar preşedinta raionului dna Diana Manoli și două primare am fost în sală”, a menţionat Tamara Verejan, primara de Scorțeni. 

Pavel Casian, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport Telenești a împărțit în timpul festivalului atât scena ca viorist în formația ”Poiana Codrului” de la Centrul raional de cultură, cât şi calitatea de membru al juriului.

”La festival au participat colective de la majoritatea căminelor de cultură din raion, fiecare străduindu-se să vină în scenă cu prezentări cât mai originale, de la vatră. Toți au fost extraordinari. Urătorii din Ciulucani, Telenești, Sărăteni, Inești, Căzănești vor concerta la târgul de Crăciun de la Chișinău programat pentru 9 ianuarie”, a spus dl Casian.

Participanții la festival au fost menționaţi cu diplome şi premii bănești. De Sf. Vasile, pe aceeași scenă urmează să evolueze corurile bisericești de la parohiile din raion în cadrul unui festival al colindelor. 

Ion Cernei

                                                                                                                                             

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns