Experţii germani recomandă agricultorilor să planteze culturi solicitate în UE

Guvernul Republicii Moldova a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică privind produsele care pot fi crescute în Moldova şi pentru care există potențial mai mare de export pe piaţa Uniunii Europene în general şi în Germania în particular. Economiștii Grupului German au sugerat că pe termen scurt Moldova îşi poate schimba producția dominată de grâu şi floarea-soarelui spre soia, sorg, nuci, alune sau miere.

Jorg Radeke, manager de proiect în cadrul Grupului German de Consiliere Economică, a declarat pentru IPN că floarea-soarelui este un produs care domină piaţa şi ar putea fi înlocuit uşor cu soia. Chiar dacă cererea pentru soia este mare, ar fi bine ca Moldova să exporte direct uleiuri de soia, deoarece exportul de produse prelucrate este mai profitabil decât cel de materie primă. E nevoie de un singur sezon pentru a strânge roada. Un atu al R.Moldova este că aceste produse nu sunt modificate genetic. Expertul spune că, în primul rând, MIEPO şi Camera de Comerţ şi Industrie ar trebui să asiste agricultorii pentru a-i informa despre culturile care pot fi exportate. Următoarea etapă ar fi crearea valorii adăugate.

Ministerul Agriculturii poate interveni în această direcție prin politicile de subvenționare, prin stimularea creării valorii adăugate în Republica Moldova, conchide expertul.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns