Experţi: Fiecare moldovean va plăti câte zece mii de lei pentru a întoarce miliardul furat

Foto N.Sergheev

În 25 de ani, moldovenii trebuie să achite 25 de miliarde de lei, aşa cum a stabilit cabinetul Filip în 2016, atunci când creditul luat de la Banca Naţională a Moldovei s-a transformat în datorie de stat. Asta ar însemna 10 mii de lei de persoană sau echivalentul, de exemplu, a unui an de contract de studii la universitate, relatează protv.md.

Scoatem din buzunar mai mult pentru dobândă. În ultimii doi ani, de exemplu, am achitat 1 miliard şi jumătate de lei Băncii Naţionale, iar 85 la sută din sumă reprezintă dobânda, precizează sursa citată.

Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice la IDIS Viitorul: „Sau o familie din doi pensionari – 20 de mii de lei, dacă rămân în viaţă 25 de ani, iar o familie de patru persoane – 40 de mii de lei.”

„Şi nu doar eu, dar şi copiii şi următoarea generaţie, şi nu mi se pare drept şi onest.”

Oazu Nantoi, deputat PAS: „Dar aceşti cetăţeni au ales guvernarea care au furat miliardul ăsta?”

Andrian Candu, vicepreşedinte al Partidului Democrat, formaţiune care s-a aflat la guvernare când s-a hotărât ca datoria să fie achitată din buzunarele cetăţenilor, susţine că decizia a fost luată pentru a-i ajuta pe cei care aveau bani în cele trei bănci falimentare.

Andrian Candu, deputat PDM: „Miliardul care a fost pus pe umerii oamenilor, cum menţionaţi dvs., este acel miliard care a fost dat cetăţenilor RM ca să nu-şi piardă depunerile în cele trei bănci, atunci când a fost luată decizia de lichidare a băncilor.”

Miliardul furat înseamnă de fapt 13,34 de miliarde de lei, cu o dobândă în plus de 11,1 miliarde, datoria pusă pe umerii cetăţenilor, care va fi achitată de guvern până în anul 2041. Este vorba de nişte sume care în mod normal ar fi trebuit să meargă la majorarea salariilor şi pensiilor, acoperirea altor cheltuieli economice şi sociale. Economiştii precizează că nu se ştie nici până astăzi valoarea totală a fondurilor sustrase fraudulos din sistemul bancar, concretizează sursa citată.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns