Experți economici: Dodon vrea bani de la ruși, pentru că cei de la UE „frig”

Banii de la Uniunea Europeană despre care Guvernul lui Igor Dodon spune că nu sunt atât de necesari „sunt buni de două ori” pentru cetățeni, însă nu și pentru elitele politice, consideră experții economici. Anume din acest motiv Igor Dodon ar prefera să primească un credit de la ruși, bani care i-ar putea cheltui pentru proiecte de infrastrutură în contextul campaniei electorale fără a da cuiva vreo explicație și a face vreo reformă pentru democratizare.

Expertul economic, Veceslav Ioniță, susține că banii de la Uniunea Europeană „frig” și implica mai multe angajamente incomode pentru elitele politice din țările din zona gri.

„Pentru ce să iei bani de la Uniunea Europeană, să nimerești Doamne ferești sub incidența unor dosare europene? Banii de la UE sunt bani care frig. Ca să înțelegeți, banii care sunt buni pentru cetățeni, nu sunt buni pentru elite, fiindcă UE condiționează – nu fura, nu fi corupt. Banii de la UE sunt buni de două ori, pe de o parte că ei sunt granturi, iar pe de altă parte că UE îți condiționează să faci anumite reforme bune pentru cetățeni. Dar trebuie să remarc că Guvernul Chicu a cerut asistență Uniunii Europene ca să îndeplinească condiționalitățile”, a declarat Ioniță pentru DESCHIDE.MD

Ioniță sugerează Guvernului Chicu să fie deplin transparent în cazul creditului rusesc, fiindcă astfel de credite sunt oferite de țări doar pentru scoaterea unor dividende politice și economice.

„Când se oferă astfel de credite sunt două situații: o situație este când țările dezvoltate și-au luat angajamente ca să susțină țările în curs de dezvoltare, dar aici nu este cazul Rusia – R. Moldova sau țările fac acest lucru pentru a obține dividende economice și politice. Eu nu am nimic împotriva la aceasta, dar este foarte important ca noi să știm exact ce se dorește în schimb, să nu fie o negociere netransparentă. Sugerez autorităților noastre pentru a scoate orice fel de speculații, să nu uităm că suntem în ajun de electorală, să fie maxim de transparente”, a mai menționat Ioniță.

Expertul Sergiu Gaibu afirmă că Guvernul Chicu ar trebui să dea explicații de ce nu valorifică resursele orefite de UE, care sunt în proporție de 40% grant.

„La momentul actual problema cheie nu este resursele financiare. Există resurse financiare nevalorificate și capacitatea de absorbție este insuficientă. Astistența macrofianciară este în proporție de 40% grant, dar evident pentru a obține acești bani este necesar de efectuat reforme reale în interesul cetățenilor. Guvernul ar trebui să dea explicații de ce nu realizează reformele în interesul cetățenilor și nu valorifică resursele oferite de UE”, a declarat Gaibu pentru DESCHIDE.MM

În privința creditului rusesc, expertul a spus că „urmărind istoricul acțiunilor Rusiei versus Moldova, nu ne putem aștepta la cerințe în favoarea cetățenilor Moldovei”.

Amintim că premierul Ion Chicu a anunțat că rușii ne vor credita cu o dobândă de 2%, ceea ce constituie o rată mai mare decât împrumuturile oferite țării noastre de partenerii occidentali. Mai mult, premierul Chicu sugerează că statul nu are mare nevoie de asistența macrofinanciară a Uniunii Europene.

Sursa: deschide.md

Distribuie

Lasă un răspuns