Expert: Fermierii nu știu să lupte cu condițiile climaterice, iar agricultura bate pasul pe loc

Agricultura a început să bată pasul pe loc din cauza condițiilor climaterice cu care fermierii încă nu s-au învățat să lupte. Declarația a fost făcută de directorul de programe IDIS “Viitorul”, Viorel Chivriga, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, citat de agora.md

Specialistul a precizat că după trei ani de creștere a agriculturii, în 2019 a fost înregistrată o reducere a producției agricole cu aproximativ 2 la sută.

Chivriga a precizat că sectorul animalier este măcinat de probleme de mai mult de un deceniu, numărul animalelor se reduce continuu. Potrivit lui, de vină ar fi problemele de structură care sunt legate de concentrarea animalelor în gospodăriile casnice.

Viorel Chivriga

„Pentru depășirea problemelor din sectorul animalier este necesar ca acesta să fie finanțat, dar și asistat, prin oferirea suportului pentru organizare și dezvoltare. Dacă problema nu va fi soluționată, atunci vor apărea disfuncții ale pieței cum e în cazul lactatelor. O bună parte a producției este importată. În atare condiții nu putem vorbi de export cu excepția unor poziții tarifare pe care le are Republica Moldova cu CSI și state terțe”, susține Chivriga.

Expertul subliniază că la culturile legumicole unde a crescut suprafața înființărilor agricole, producția a bătut pasul pe loc. Prețurile la unele produse s-au majorat cu peste 50%. Acest lucru arată că există insuficientă producție sau o parte din aceasta se erodează calitativ. Evident, deficitul este suplinit cu producția de import și acest lucru duce la majorarea prețurilor:

„Deși Republica Moldova este o țară preponderent agricolă, evidențele arată că de fapt moldovenii nu fac agricultură performantă, desigur cu unele excepții. Acest lucru este exemplificat prin randamentele mai mici ale culturilor agricole comparativ cu unele state europene cu care țara noastră intră în competiție. Este adevărat, suma subvențiilor în UE este mai mare comparativ cu Republica Moldova. Țara noastră a înregistrat unele reușite cu privire la dotarea tehnică, procurarea echipamentelor necesare pentru producție dar și stimularea activităților tinerilor antreprenori. Însă apare o problemă – creșterea restanțelor la subvenții, ceea ce creează dificultăți fermierilor”.

Chivriga a concluzionat că dacă există stabilitate, performanță și un segment de exportatori care sunt vizibili pe alte piețe, înseamnă că agricultura are un potențial care poate fi explorat.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns