Experiența bibliotecilor din Riga este foarte importantă pentru noi

În cadrul unui grup de 10 bibliotecare din țară, am efectuat acum câteva zile o vizită de studiu la Riga, Letonia pentru a prelua din experiența în domeniul educaţiei mediatice, un serviciu foarte actual pentru societatea moldovenească.

În cele două zile, am aflat cum colegii letoni sunt instruiți la Centrul de dezvoltare a competențelor pentru bibliotecari din cadrul Bibliotecii Naționale și prin ce metode reușesc să transmită cunoștințele mai departe, începând cu micuţii de grădiniță și terminând cu seniorii.

”Bibliotecarii noștri sunt încurajați să lucreze cu fie-care utilizator individual. Atunci când îi văd că răsfoiesc presa ori navighează pe net, să le explice în ce constă manipularea, dezinformarea și propaganda”,  ne-a explicat Marta Dziulma, coordonatoare de proiecte la Biblioteca Națională și responsabilă de Educația Mediatică.

Picii de la grădiniță au cărți special create pentru acest curs. ”Discutăm cu ei, îi încurajăm să pună cât mai multe întrebări. Educația vizuală le îmbunătățește înțelegerea” spune șefa departamentului pentru copii.

La Centrul Baltic de Excelență în Media, mai mulţi experți ne-au vorbit despre specificul Educației Mediatice în Letonia, resursele din internet și multe exemple axate pe Educația Mediatică, pe care le folosesc în cadrul instruirilor în bibliotecile din localitățile lor.

Am avut ocazia să vizităm Biblioteca Națională a Letoniei, cu un  fond de carte în jur de 6 mln de exemplare. Ne-au impresionat departamentele de carte rară și manuscrise, de cultură orientală, centrul pentru muzică și arte, centrul pentru adolescenți -15+, centrul de dezvoltare a competențelor la bibliotecari, departamentul de comunicare și PR, centrul de expoziții, sala de joacă și de studiu pentru copii și încă multe alte săli de studiu, conferințe, concerte, toate amenajate într-un stil modern și conectate la tehnologiile de ultimă generație.

Chiar dacă este supertehnologizată – cărțile și utilizatorii se monitorizează printr-un sistem sofisticat de radio frecvență – biblioteca menține un echilibru între cărți și tehnologie. ”Dacă în internet găsim informații, atunci în bibliotecă căpătăm cunoștințe”, ne spune Marta Dziulma.

La Ambasada Republicii Moldova în Letonia am avut o întâlnire cu ambasadorul Eugeniu Revenco.

Această experienţă ne va ajuta să implementăm şi la noi o serie din serviciile sau din practicile preluate.

Maria Furdui, directoarea

BPR ”Vasile Alecsandri” din Telenești

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns