Eu nu cred în declaraţii sterile…

La sfârşit de an R.Moldova are un nou preşedinte.  În discursul său la ceremonia de inaugurare, Igor Dodon, alături de alte domenii, s-a referit şi la mass-media: “Rolul unei prese libere și independente în prosperarea unei națiuni este arhiimportant și orice politician responsabil va susține cu toată fermitatea activitatea de informare a societății. Voi acorda tot suportul mass-mediei, iar jurnaliștilor noștri le doresc să fie liberi și independenți, dar și imparțiali și corecți în reflectarea evenimentelor”, a menţionat noul preşedinte.

Această declaraţie mi-a amintit mult de promisiunile Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) în persoana Guvernului Filat-1. În programul de guvernare acel executiv făcea promisiuni frumoase vizavi de domeniul mass-media, asigurarea accesului la informaţie şi libertatea de exprimare adunate  întrun compartiment aparte. În realitate, de la 2009 încoace în R.Moldova s-a dezvoltat doar mass-media subordonată autorităţilor şi politicienilor-oligarhi, iar condiţiile de activitate ale mass-media neangajate s-au înrăutăţit mult, lucru recunoscut de organismele naţionale şi internaţionale.

Da, guvernarea a susţinut unele iniţiative menite să contribuie la realizarea programului AIE. De exemplu, în septembrie 2010 Parlamentul a aprobat Legea privind deetatizarea publicaţiilor periodice publice, elaborată cu concursul Asociaţiei Presei Independente. Din partea guvernării a fost mai mult un gest de conformare rigorilor impuse de UE, alţi sponsori străini. Pentru că în realitate această Lege din start a rămas pe linie moartă. Autorităţile centrale chiar au încurajat autorităţile raionale să nu respecte prevederile acestei Legi (parcă la noi numai o lege nu se respectă, vorba unui deputat). Ba într-un timp guvernul intenţiona chiar să iasă cu iniţiativa de a o abroga. Astfel, astăzi majoritatea autorităţilor publice raionale continuă să cheltuie sume solide de bani publici pentru editarea unor publicaţii de buzunar, menite doar să lustruiască imaginea lor şi care nu sunt altceva decât nişte instrumente de manipulare a opiniei publice.

Pe de altă parte, politicienii-oligarhi şi-au subordonat aproape toată mass-media de nivel naţional. Puţinele publicaţii şi instituţii audiovizuale neangajate faţă de autorităţi şi partidele politice, care au mai rămas, se mai menţin pe linia de plutire datorită calităţii produsului lor şi susţinerii din partea organismelor internaţionale. Toate sugestiile, propunerile Asociaţiei Presei Independente, Centrului pentru Jurnalism Independent, altor instituţii şi organizaţii de profil privind dezvoltarea mass-media independente, care să activeze pentru cetăţeni dar nu pentru interesele autorităţilor, politicienilor, oligarhilor etc. n-au găsit o susţinere reală nici la guverne, nici la parlamente, nici la preşedinţie. Dimpotrivă, s-a făcut şi se face tot posibilul pentru a distruge şi ceea ce a mai rămas din mass-media neangajată.

Eu unul nu mai cred în declaraţii frumoase, dar sterile. Afirm acest lucru bazându-mă şi pe acţiunile, declaraţiile politicianului Igor Dodon de până acum, dar şi cele de ultima oră, în calitatea sa de preşedinte. Nu vreau să le pomenesc pentru că-s prea multe şi cititorul nostru cred că le cunoaşte. Majoritatea vin în contradicţie cu afirmaţiile vizate la începutul acestui articol. Dar dacă, printr-o minune, promisiunile preşedintelui Dodon vor fi traduse în viaţă, mă oblig să confirm public că n-am avut dreptate.

Apropo, stimaţi cititori, vreau să vă raportez că, datorită susţinerii dumneavoastră, săptămânalul CUVÂNTUL a încheiat cu succes şi anul 2016, al 21-lea an de prezenţă în teritoriul regiunii Orhei. În pofida barierelor impuse de unele autorităţi şi formaţiuni politice, interesul cititorilor faţă de CUVÂNTUL şi cuvintul.md, adică faţă de informaţia corectă rămâne înalt, veniturile de la abonarea ziarului, publicitate şi alte servicii prestate de redacţie ne permit să acoperim cu chibzuinţă cheltuielile legate de editarea şi difuzarea lui, întreţinerea redacţiei. Sperăm să ne menţinem, cu susţinerea cititorilor (prin abonare / servicii de publicitate), pe aceste poziţii şi în viitor. Cât priveşte dezvoltarea, domeniu în care avem planuri interesante, mult depinde de atitudinea autorităţilor vizavi de locul şi misiunea mass-media în societate. Am în vedere nu declaraţiile şi promisiunile, ci faptele lor reale…

 

Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns