Este necesară o nouă reformă administrativ-teritorială: 90% din primării nu au capacitate umană şi nici bani

Un concept al reformei administrativ-teritoriale și viziunile privind eficientizarea structurilor publice au fost prezentate recent premierului Pavel Filip de către un grup de experți. Proiectul va sta la baza elaborării reformei administrativ – teritoriale și va contribui la realizarea obiectivului principal – menținerea serviciilor publice cât mai aproape de necesitățile oamenilor, se menţionează într-un comunicat al guvernului la care face referire mold-street.md

Potrivit unei analize a infrastructurii curente și a capacităților organelor administraţiei publice locale în teritoriu, prezentate de experţi, peste 90 la sută din primării nu au capacitate umană suficientă pentru a face față sarcinilor stabilite și a presta servicii de calitate cetățenilor. În majoritatea primăriilor sunt angajate până la 5 persoane. Mai mult, primăriile nu au nici capacitatea financiară necesară și activează acoperindu-şi cheltuielile principale din transferuri din bugetul de stat. Experţii au propus mai multe soluții pentru creșterea capacităților instituționale, fiscale și sociale ale administrației publice.

“Ne dorim să pregătim această reformă bine și fundamental, astfel încât să ne asigurăm că odată cu aprobarea acesteia o vom putea implementa rapid și eficient. De aceea, este foarte important să pornim de la un concept clar”, a spus Pavel Filip. Premierul a solicitat dezvoltarea studiului realizat și identificarea modelului optim de reorganizare administrativ-teritorială. În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

Apropo, de câţiva ani se discută despre o reformă a administraţiei publice locale şi o reorganizare teritorială, dar nu există un consens în acest sens. Or, atât societatea civilă, cât și administraţia publică locală, dar și administraţia publică centrală sunt cam reticente în ceea ce privește implementarea acestei reforme.

Foto simbol. Sursa: Agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns