Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”

Revenim la materialele publicate

La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul Cuvântul au publicat o investigație jurnalistică, în care se vorbea despre vila-pensiune din România, pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată Lilia Zaharia. În procesul documentării, nici Alexandra Graur și nici Eleonora Graur – ambele angajate la stat, nu au vrut să discute cu autoarea, care le-a întrebat și telefonic, și în scris, din ce surse a fost achiziționată pensiunea și cui aparține de facto această afacere. După publicarea investigației, însă, președinta de raion a expediat ziarului regional Cuvântul un text despre care spune că ar fi dreptul ei la replică.

 

Solicitare ignorată două luni

Alexandra Graur este funcționară publică la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova și ar fi reușit, cu salariul de bugetară, să cumpere pensiunea ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului, situată la 60 km de oraşul Suceava. Un locuitor din Rezina ne-a spus că această pensiune ar aparține familiei președintei raionului, iar Alexandra Graur ar figura doar în acte ca proprietară.

În timpul scrierii investigației, Eleonora Graur a fost sunată de mai multe ori, dar de fiecare dată spunea că nu poate răspunde la întrebări pentru că e foarte ocupată.

La 3 martie curent întrebările i-au fost expediate în scris președintei raionului. Redacția o întreba despre bunurile indicate în declarația de avere pentru anul 2016 și despre legătura familiei sale cu pensiunea din România.

Eleonora Graur nu a răspuns la întrebări, iar la 6 aprilie curent a fost contactată din nou. Și de această dată s-a eschivat să răspundă, dar a precizat scurt: ”Eu nu am nici o legătură cu această vilă. Am văzut că mi-ați trimis o scrisoare (n.r. ”solicitare de informații”), însă eu vă voi răspunde în scris la toate întrebările în curând”.

 

Nici în scrisoarea adresată  săptămânalului CUVÂNTUL E. Graur nu răspunde la întrebări

Nici după publicarea investigației, Eleonora Graur nu a răspuns la acele întrebări, dar a expediat ziarului regional Cuvântul o scrisoare cu următorul conținut: „Toate veniturile și proprietățile mele și ale familiei mele sunt transparente și verificabile. De la preluarea mandatului de președinte al raionului Rezina am făcut publică orice informație pe acest subiect, conform legislației. Toți cei interesați pot găsi informații despre veniturile, averea și interesele mele pe site-ul Autorității Naționale de Integritate www.ani.md.

 

Precizez foarte clar că nu dețin bunuri în afara țării. Nu am nici o legătură cu vreo proprietate aflată în România sau în altă țară pe numele altor persoane. E total incorect să mi se atribuie bunuri deținute în străinătate de către rude ale mele. Menționez de asemenea că nu am datorii la stat, toate taxele și impozitele fiind plătite la zi. Țin mult ca informațiile greșite să fie corectate în acest ziar. Consider că am o reputație bună printre rezineni, că am demonstrat preocupare pentru problemele cetățenilor și că am obținut rezultate frumoase la conducerea raionului Rezina”, scrie Ele-onora Graur în scrisoarea adresată săptămânalului CUVÂNTUL.

Semnatara scrisorii, Eleonora Graur, nu menționează care informație din investigație ar fi greșită și ar trebui, în opinia sa, corectată.

Portalul Moldova Curată precizează că informațiile expuse în investigație sunt veridice și documentate și solicită Eleonorei Graur să răspundă la întrebările expediate, chiar dacă termenul legal de furnizare a informației a fost depășit.

Lilia Zaharia

Distribuie

Lasă un răspuns