Eleonora Graur, PDM

Integritatea în activitatea politică

Eleonora Graur, actuala președintă a raionului Rezina, a venit într-o funcție publică în anul 2011, când PDM a propus-o pentru poziția de președintă a raionului Rezina, ea fiind originară din satul Cuizăuca. La alegerile locale din anul 2015 a fost propusă din nou de democrați și votată de consilieri la această funcție. Anterior, potrivit CV-ului său, timp de un deceniu (1997-2007), Eleonora Graur a ocupat mai multe poziții la Universitatea Agrară din Moldova, de la asistentă universitară până la lectoră superioară, având calificarea de economistă în evidenţa contabilă.

Din anul 2008 şi până în 2011 a lucrat la Ministerul Educației, fiind şefa Direcţiei Sisteme Informaţionale, Standarde şi Registre Educaţionale.

Eleonora Graur este vicepreședintă a Partidului Democrat, dar și președinta organizației teritoriale a PDM din raionul Rezina.  În anul 2010, când lucra la Academia de Studii Economice din Moldova, Eleonora Graur a donat partidului suma de 34 de mii de lei. Potrivit Raportului Financiar al PDM, pentru referendumul din 5 septembrie 2010, soțul ei, ca  reprezentant al firmei Danaomix, a donat 90 de mii de lei. Cumulativ, în acea campanie electorală familia Graur a donat 124 de mii de lei.

 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere din anul 2012, după un an de la preluarea conducerii raionului, Eleonora Graur declara doar salariul său de peste 85 de mii de lei, o casă în municipiul Chișinău, un autoturism, fără a indica modelul. Atunci, ea mai indica faptul că familia ei este proprietara a 27 de terenuri agricole.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală, ea a declarat un salariu de peste 280 de mii de lei, însă  nu a indicat venitul obținut de către soțul său. Acesta este fondatorul și administratorul SRL Danaomix, care comercializează echipamente agricole. Venitul obținut din deținerea cotelor-părți în această afacere nu este indicat.

Eleonora Graur este proprietara unei case de locuit din orașul Chișinău, care este situată în apropierea Universității Agrare din Moldova, într-o zonă verde, despre care portalul Moldova Curată a relatat anterior într-o investigație. Întrebată din ce surse și-a construit casa, ea a răspuns în cadrul emisiunii Ora locală de la Elita TV că această locuință a fost construită înainte să vină într-o funcție publică. Totuși, potrivit CV-ului acesteia, atunci când a intrat în posesia acestei locuințe, Eleonora Graur era lectoră superioară la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Candidata mai indică un apartament, bun imobil care este al Consiliului Raional Rezina. Eleonora Graur are încheiat pe acest bun imobil un contract de locațiune. În declarația de la CEC este indicat un alt bun imobil, înregistrat la rubrica ”alte contracte translative și de posesie”.

În anul 2016, familia Graur a cumpărat o mașină de teren de model Volvo XC 90 cu o valoare indicată de 220 de mii de lei (estimativ 11 mii de euro). Pe piață, prețul afișat al unui astfel de model de autoturism este mai mare. La o companie de vânzări (dealer autorizat), o astfel de mașină este pusă ofertată cu 44 de mii de euro.

În anul 2017, Eleonora Graur a contractat un credit de 70 de mii de lei, bani pe care va trebui să-i restituie până în anul 2021.

 

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Eleonora Graur a fost vizată în anchete jurnalistice din presa locală și națională. La începutul anului 2018, ziarul regional Cuvântul a scris despre implicarea conducerii raionului Rezina în mușamalizarea unor lucrări de modernizare a unor instituții școlare din raion. Atunci, jurnaliștii au descoperit că în urma concursului public desfășurat de administraţia raionului Rezina (proiectul n-a fost discutat şi aprobat de Consiliul Raional), o companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie, lucrări ce valorau  peste 18 milioane de lei. În realitate, lucrările fie au fost efectuate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Deși i-a fost solicitată opinia de câteva ori, Eleonora Graur a refuzat să comenteze faptele constatate de jurnaliști, făcând trimitere la ”secretul comercial”.

 

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

 

Moldovacurata.md

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns