Educația sexuală – obiect obligatoriu în școală?

Recent, în incinta bibliotecii Școlii Profesionale din Rezina, a avut loc o masă rotundă în tema: “Educația sexuală în orele de studii”. La discuţii au participat profesori și elevi ai Școlii Profesionale, parohul bisericii „Înălțarea Domnului”, Stanislav Atamanenco, medica ginecologă Aliona Vozian, elevi de la LT „Olimp” din oraş.

Moderatoarea evenimentului, Liuba Stavinschi, directoarea AO „Nufărul”, a menţionat că la tema în cauză elevii au o singură oră în cadrul cursului de biologie. Şi asta necătând la faptul că multă lume pledează ca educația sexuală să fie întrodusă cu ore obligatorii în programul școlar, accentuându-se că educația sexuală nu trebuie egalată cu relațiile sexuale.

 În viziunea dnei Stavinschi, primii și permanenții educatori în problema dată trebuie să fie părinții. Şi educația sexuală trebuie începută de la etapa de frecventare a grădiniței, temele variind, în corespundere cu vârsta copiilor, până la absolvirea şcolii. În cadrul discuției s-a convenit că vârsta de adolescență, de regulă, variază de la 10 la 19 ani, în dependență de formarea individului sub aspect fizic, emoțional și psihologic. Lecțiile de educație sexuală trebuie desfășurate împreună pentru fete și băieți și nu separat, cum propun unii specialiști.

Au fost dezbătute variate subteme, cum ar fi: cunoașterea de sine și a propriului corp; îmbunătățirea relațiilor interpersonale; respectarea regulilor de igienă personală; prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală; planificarea familiei și a sarcinii; componentele obligatorii ale sănătății sexual reproductive; modului sănătos de viață în familie și relațiilor social-sănătoase; momentul când un tânăr/tânără este pregătit/ă să-și înceapă viața sexuală, etc.

Aliona Vozian, medică ginecologă la Spitalul raional Rezina, a remarcat că, din toate sarcinile pe țară, 10 la sută revin adolescentelor. Dintre acestea 89% sunt declarate nedorite. Dna Vozian a pus accentul pe două momente care, în viziunea dânsei, sunt sentimentul de dragoste și menirea social-biologică de reproducere.

Dacă la începutul discuțiilor se simțea o mică incomoditate, pe parcurs diferențele de gen, vârstă și elev-profesor au dispărut.

La finele discuției elevii Școlii Profesionale și liceenii de la „Olimp” unanim au pledat pentru faptul ca educația sexuală să fie obiect obligatoriu în școală – un curs bine echilibrat conform vârstei.      

Ion Perciun           

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns