Eduard Harunjen: Mă simt om important în țară, care stau ca un “măr al discordiei”

Eduard Harunjen. Foto ZdG

Consiliul Superior al Procurorilor nu se va convoca în ședință pentru a iniția urmărirea penală a lui Harunjen

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat marţi presa, că instituția nu planifică să se convoace în ședință.

Se întâmplă la scurt timp după ce ex-deputatul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a solicitat CSP-ului să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen, pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă.

Printr-un comunicat de presă, instituția a calificat această somare drept un „element de presiune asupra CSP” și a declarat că nu se va lăsa atrasă „pe palierul politic”.

Parlamentul a inițiat procedura de demitere a procurorului general

Parlamentul constată neîntrunirea condițiilor de numire în funcție și recomandă președintelui Igor Dodon să emită decretul de încetare de drept a raporturilor de serviciu ale procurorului general Eduard Harunjen, transmite IPN.

Decizia a fost votată în lipsa deputaților Partidului Democrat, care au părăsit ședința plenului în timpul luărilor de cuvânt.

Deputații au constatat că Harunjen nu era eligibil pentru funcția de procuror.

Hotărârea a fost luată marţi de Parlament

Parlamentul a decismarţi, cu votul a 56 de deputați, că procurorul general, Eduard Harunjen, a participat ilegal la concursul pentru această funcție. Astfel, Parlamentul a creat premise pentru încheierea rapoartelor de muncă ale statului cu Harunjen. Deputații au justificat nevoia de a-l demite prin faptul că înainte de a deveni șef al Procuraturii Generale, Harunjen a deținut, timp de nouă luni, calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

După ce proiectul demiterii a fost prezentat de șeful comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, democratul Sergiu Sârbu a făcut un comentariu.

În 2016, în urma dezbaterilor și cu susținerea partenerilor, a fost adoptată reforma Procuraturii și a fost modificată constituția acordând independență veritabilă Procuraturii și CSP. Atunci am votat și Legea Procuraturii. După toată această reformă, Parlamentul a fost exclus din procesul revocării procurorului general. Ce facem noi astăzi aici? Ce atribuții are Parlamentul să facă asta? Care e baza legală?”, a întrebat Sârbu.

Drept răspuns, Litvinenco a declarat că numirea lui Harunjen a fost ilegală, iar Parlamentul interpretează legea.

Luni seara, consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, a declarat că scenariul prin care Eduard Harunjen ar putea fi înlăturat de la conducerea Procuraturii Generale ar presupune constatarea încălcării procedurii de numire în funcție a acestuia.

De cealaltă parte, Harunjen susținea că acest lucru este imposibil întrucât subiectul a fost anterior examinat de Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că peste 8 mii de cetățeni au cerut anterior demisia lui Harunjen, semnând o petiție online, la inițiativa societății civile din Republica Moldova.

Demisia lui Harunjen a fost cerută și de președintele Igor Dodon, și de prim-ministra Maia Sandu, și de ministrul de Interne Andrei Năstase.

Luni sera, Harunjen a comentat aceste îndemnuri la demisie. „Mă simt om important în țară, care stau ca un „măr al discordiei”. Îmi dau seama că sunt un „măr al discordiei” în tot ceea ce înseamnă politică și organizarea politică în țară. Îmi dau seama despre pericolele și dizgrațiile care apar în interiorul acestei coaliții. Asta mă face și mai puternic și îmi dau seama că instituția (n.r. – Procuratura Generală) nu trebuie să participe la disputele politice”, a declarat Harunjen.

Distribuie

Lasă un răspuns