Echipa Stop Fals în vizită la Ignăţei şi Chiştelniţa

Echipa Stop Fals de la Asociaţia Presei Independente (API) s-a întâlnit vineri cu cetăţeni din satele Ignăţei, raionul Rezina şi Chiştelniţa, raionul Teleneşti. Au participat consilieri locali, angajații primăriilor, instituţiilor social-culturale, fermieri, pensionari interesați de problemele legate de calitatea şi veridicitatea informațiilor difuzate în mass-media și pe reţelele de socializare.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, şi jurnalista Lilia Zaharia au vorbit despre Campania Stop-Fals împotriva informaţiei false şi tendenţioase, desfăşurată de Asociaţia Presei independente, referindu-se concret la diverse exemple pescuite din mass-media din Moldova. Totodată dumnealor au accentuat atenţia asupra posibilităţilor de a disocia informaţiile false de cele adevărate, de a înţelege când sursele mass-media manipulează şi când tratează obiectiv realităţile.

Mihai Ionaşcu, pensionar din s. Ignăţei, a venit la întâlnire cu mai multe întrebări. În opinia dumnealui, pentru a stăvili cumva procesul manipulării de către mass-media, a reduce numărul informaţiilor false, în presă ar trebui admişi numai jurnalişti oneşti şi responsabili, care să fie licenţiaţi în baza Codului deontologic al jurnalistului, iar cei care încalcă acest cod să fie lipsiţi de dreptul de a activa în mijloacele mass-media.

Vladimir Stratulat, consilier local de Chiştelniţa și raional de Teleneşti, a spus că a invitat la eveniment mai mulţi prieteni:

”Dintr-o obișnuință formată încă în perioada sovietică de multe ori credem orbește ce ni se spune în ziare, de la ecranul televizorului și pe rețelele de socializare. Diversitatea de opinii câte odată joacă festa omului nepregătit, care se informează doar din 1-2 surse şi acelea deseori părtinitoare”, a fost de părere dl Stratulat.

Anastasia Stratulat, directoarea căminului de cultură din Chiştelniţa ne-a spus că o asemenea întâlnire era foarte necesară:

”Noi criticăm democrația, dar ne prindem până la urmă cu gândul că omenirea încă n-a reușit să inventeze o formă de guvernare mai potrivită. Alegerea autorităţilor o facem noi şi de fiecare dată trebuie să chibzuim bine cui încredinţăm satul, raionul, ţara, ca apoi să nu regretăm. Din păcate lumea noastră deseori se lasă amăgită, măgulită de promisiuni iluzorii. Pe urmă ne dăm seama că am fost manipulaţi, dar trenul deja a plecat”, a spus dna Stratulat.

În cadrul întâlnirilor au fost dezbătute şi exemple, care vizau modul de tratare de către anumite surse mass-media a unor situaţii concrete din localităţile respective.

Experții au răspuns la mai multe întrebări ale audienței.

Ion Cernei

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns