Echipa Kroll aşteptată să vină la Chişinău

Echipa Kroll care urma să vină la mijlocul lunii ianuarie la Chișinău este în continuare așteptată de oficiali. Reprezentanţii Serviciului comunicare şi presă al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a declarat pentru Anticoruptie.md că vizita va avea loc în cel mai apropiat timp, fără a preciza data. Între timp, BNM a publicat versiunea în limba română a sintezei Kroll 2.

Anunțată pentru mijlocul lunii ianuarie de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, vizita reprezentanților Kroll la Chișinău întârzie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, echipa Kroll nu s-a răzgândit să vină în Republica Moldova, iar vizita va avea loc în curând. Reprezentanții companiei de investigație urmează să se întâlnească cu mai mulți oficiali, procurori, anchetatori și reprezentaniți ai BNM pentru a discuta și dezvolta subiectul furtului miliardului. Tot în acea perioadă se va aproba strategia de recuperare a bunurilor infracționale legate de frauda bancară.

Între timp, BNM a publicat versiunea în limba română a sintezei Kroll 2. Documentul, dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. În document apare doar numele lui Ilan Șor și a cel puțin 77 de companii din „Grupul Șor” care ar fi fost implicate în extragerea banilor din sistemul bancar. Printre altele, în raport este descrisă analiza expunerilor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, fraudate in perioada 2012-2014, legătura „grupului Șor” cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase, potrivit unui comunicat al BNM. În total, au fost sustrași, potrivit documentului, 2,6 miliarde de dolari. O parte din bani s-au întors în Moldova, în timp ce 600 de milioane de dolari au dispărut, se mai arată în sinteza raportului publicată de BNM.

La scurt timp după publicarea sintezei raportului Kroll 2, avocații primarului de la Orhei au spus că au atacat compania Kroll la Curtea Supremă din Londra. Săptămâna trecută, avocatul britanic James Ramsden, care îi reprezintă interesele lui Ilan Șor în instanța britanică, a susținut o conferință de presă în care a criticat raportul Kroll, calificând concluziile drept o mare exagerare. Privind primul raport Kroll, avocatul susține că a fost complet focusat pe Ilan Șor în ciuda dovezilor convingătoare că sunt și alte persoane implicate în frauda bancară și că acestea au beneficiat de pe urma ei. „Ei au ignorat dovezile precum că primul ministru din acea perioadă și Veaceslav Platon sunt ambii realizatorii și beneficiarei fraudei”, au menţionat ei.

Distribuie

Lasă un răspuns