Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 80 de ani

La trei ani de la moartea scriitorului, în s. Vadul Rașcov a fost instalat un monument în memoria acestuia, iar în casa părintească a fost inaugurată casa-muzeu Dumitru Matcovschi.

Pe 20 octombrie poetul, prozatorul, academicianul, publicistul, dramaturgul, pământeanul nostru Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 80 de ani. Opera lui a fost recunoscută pe plan internațional. Însuşi Dumitru Matcovschi a fost un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. În 1990 a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS pe circumscripţia unională Rezina.

Dumitru matcovschi s-a născut la Vadul-Raşcov, astăzi raionul Şoldăneşti, în familia ţăranilor Leonte şi Eudochia Matcovschi. Absolvă Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău. Și-a început activitatea în 1963 în calitate de redactor la ziarul Moldova socialistă. tot atunci apare prima sa plachetă de versuri – Macii în rouă. În anii 1966–1970 a fost redactor-șef adjunct la saptămânalul Cultura, funcție pe care este forțat s-o părăsească din motive ideologice. În 1969 apare volumul de versuri Descântece de alb și negru, care este interzis de cenzura sovietică, fiind considerat subversiv. Cartea, în varianta inițială, nu a mai văzut lumina tiparului. Între 1987-1988 este redactor-șef al revistei Nistru (redenumită în 1988 Basarabia. În această calitate, publică articolul semnat de Valentin Mândâcanu Veșmântul ființei noastre, care a contribuit la amplificarea mişcării de renaștere națională a Moldovei.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.Unele din creațiile sale au fost traduse în rusă și lituaniană.

Multe din versurile lui Matcovschi au fost transpuse pe note de către compozitorii Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Mircea Oțel, Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Tudor Chiriac, Anatol Chiriac, Ion Enache, Eugen Doga. În anul 2011, scriitorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A Literatură, de către președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la naștere, lui D.Matcovschi i s-a conferit Titlul Cetățean de Onoare al orașului Chişinău. A fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Meritul Cultural, alte distincţii de stat.

În mai 1989, poetul a fost implicat într-un grav accident rutier, în urma căruia a fost supus unei serii de intervenţii chirurgicale. A decedat la 26 iunie 2013 şi a fost înmormântat cu onoruri militare în satul său de baștină, pe 29 iunie.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat anul 2014 Anul Dumitru Matcovschi.

În Vadul Raşcov, o dată la doi ani, se organizează Festivalul Internațional de poezie și cântec Dumitru Matcovschi.

Anul acesta, de Hramul municipiului Chişinău, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt urma să fie dezvelit bustul scriitorului Dumitru Matcovschi. Evenimentul însă a fost amânat.

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns