Dumitru Cârjă a pășit peste 100 de ani

Dumitru Cârjă, locuitor al satului Ordășei, raionul Teleneşti, a sărbătorit 100 de ani de la naștere alături de cei 2 feciori și o fiică, 11 nepoți, 21 strănepoți şi 2 străstrănepoți. Dumnea-lui afirmă că ţine minte reforma agrară din 1921-1924, cum a fost construită în anii 30 ai secolului trecut școala din sat, războiul şi foametea. Dar ne spune şi secretul longevităţii.   

 

În anul 1941 s-a căsătorit cu Domnica lui Ion Meșcov din același sat. Au crescut 4 copii – două fete și doi băieți, le-au ajutat să facă studii, să-și găsească un rost în viață, le-au făcut nunţi, i-au susţinut cum au putut să-şi întemeieze propriile gospodării. Regretă că soția i-a decedat în 2004, după 63 de ani trăiți în armonie și bună înțelegere.

Dl Dumitru a fost mecanizator, de fapt și unul din primii tractoriști în sat. Când a fost nevoie, a urcat şi pe combină, a asigurat mecanizarea proceselor de producție la complexul de îngrășare a vitelor. Acolo, în urma unui accident de muncă, a rămas fără un braţ. După asta s-a pensionat. 

Dumitru Cârjă explică secretele longevității sale prin faptul că totdeauna a ştiut măsura la bucate, preferând produse proaspete şi un pahar de vin în loc de tărie, iar dacă nu a putut evita situaţiile stresante, s-a străduit să le gestioneze raţional, să-şi ţină în frâu emoţiile, pentru că ”scârba și necazul scurtează zilele omului”. “Lucrul care-ți place, inima bună, bucuriile de la copii și nepoți îţi dau viață”, afirmă moş Dumitru, care a fost felicitat cu ocazia jubileului de către Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului și Angela Sârbu, șefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Telenești, sosite special la Ordășei pentru acest eveniment.

“Ne-a impresionat optimismul omagiatului, care ne-a convins că asupra omului vremurile pot să nu aibă putere odată ce viața ţi-o trăieşti cu demnitate și dragoste de cei apropiaţi sufletului. I-am dorit să fie tot așa de optimist încă mulți ani înainte” ne-au spus cele două funcționare.

În imagine:   Dumitru Cârjă împreună cu trei dintre nepoatele sale la serbarea centenarului.

Ion Cernei

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns