Dulceaţă din flori de salcâm

Această dulceaţă îţi aminteşte de mierea de salcâm. Pentru ea aveţi nevoie de: flori proaspete de salcâm cca. 2kg, apă rece cca. 3 litri, zahăr 1kg, lămâie 2 bucăți. Florile trebuie să fie deschise, dar nu ofilite. Fiecare floare se scoate de pe tijă şi se curăţă de insecte, se spală  în 2-3 ape reci, se scurg bine şi se zvântă pe un ştergar (chiar scoase 20 de minute la soare). Putem folosi florile întregi sau numai petalele.

Pentru sirop amestecăm zahărul, apa, feliile de lămâie. La dorinţă, puteţi adăuga sare de lămâie, zahăr vanilinat, scorțișoară. Se pune cratiţa la fiert 15 minute până siropul se îngroaşă. Aveţi grijă să nu-l caramelizaţi! Adăugăm florile de salcâm. Amestecăm uşor şi punem iar la fiert pentru max. 4-5 minute. Florile se înmoaie şi absorb siropul din jur. Dulceaţa se aşează fierbinte în borcane sterilizate. Feliile de lămâie pot fi scoase sau lăsate în borcan.

Dulceaţa de salcâm este foarte dulce şi foarte consistentă. Se consumă ca o delicatesă, în cantităţi moderate. Siropul este legat ca o miere, aroma este îmbietoare, iar  culoarea – aurie.

 

Distribuie

Lasă un răspuns