„Drumuri bune pentru Moldova”: promisiuni şi rezultate

În CUVÂNTUL din 14 septembrie am solicitat cititorii noştri din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti  să ne scrie cum se implementează proiectul „Drumuri bune pentru Moldova” în localităţile lor. Am iniţiat acest chestionar pornind de la faptul că la momentul demarării proiectului autorităţile naţionale îndemnau cetăţenii să ia sub control mersul îndeplinirii şi calitatea lucrărilor ca să se asigure o transparenţă totală a eficienţei cheltuirii banilor publici alocaţi în acest scop. Până la moment am primit următoarele informaţii.

Victor Cebotari din Rezina ne-a scris: “Această imagine demonstrează foarte elocvent cum se construiesc „drumurile bune” în Rezina. Este vorba de str. Mateevici din oraş, proaspăt asfaltată în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Cel mai probabil, acest asfalt nu va ajunge până la vară, fiind spălat de apele pluviale. Pe alocuri bordura lipseşte, în alte locuri nivelul asfaltului e mai înalt decât bordura şi apele de ploaie vor spăla solul de pe gazon sau vor inunda gospodăriile din preajmă. Calitatea asfaltului aşternut este foarte proastă – constructorii au recunoscut că asfaltul a fost „nu prea bun”. La plângerile locuitorilor de pe această stradă, constructorii au răspuns că vor aşterne încă un strat de asfalt şi atunci vor lichida lacunele, dar au plecat fără să precizeze când vor reveni”.

CUVÂNTUL l-a contactat pe Ion Ciorbă, angajat de ÎS „Asociaţia de Stat a Drumurilor” în calitate de responsabil tehnic pentru lucrările de construcţie şi reparaţie a drumurilor din raionul Rezina incluse în programul „Drumuri bune pentru Moldova”, solicitându-l să comenteze informaţia privind reparaţia str. Mateevici.

Dumnealui ne-a răspus: „Lucrările au fost efectuate de SRL „Autodel-Trans”, în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Pentru reparaţia a 3000 de metri de carosabil de pe această stradă au fost alocaţi circa 920 mii de lei. Aici nu intră toată strada, pentru un capăt al ei cheltuielile şi le-a asumat Primăria Rezina. Toată suma prevăzută a fost valorificată, adică în acest program aici nu va mai fi aşternut încă un strat de asfalt. Pretenţiile locuitorilor sunt întemeiate şi în ce priveşte lipsa bordurilor şi a pericolului de a fi inundaţi de apele de ploaie, dar şi vizavi de calitatea asfaltului. Am discutat la temă cu administraţia firmei, şeful de şantier. Au promis să lichideze lacunele în zilele următoare”.

 

Stimaţi cititori!

Revenim cu îndemnul să ne comunicaţi:

  1. Cine a selectat tronsonul de drum din localitatea Dvs. pentru reparaţie în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”?
  2. Au fost înfăptuite lucrările şi care este calitatea lor?
  3. În opinia Dvs., care este starea drumurilor din localitatea în care trăiţi?

Aşteptăm opiniile Dvs. pe adresele: Rezina, str. Păcii, 38 (scrisori); e-mail: cuvintul@gmail.com, ion.cernei@gmail.com, roman.acasa@gmail.com; fax: 0254-2-15-83.

Distribuie

Lasă un răspuns