Dreapta se coagulează în jurul Blocului Electoral “ACUM Platforma DA și PAS”

Foto de arhivă. Sursa foto Telegraph.md

Partidul Politic „Partidul Platforma Demnitate și Adevăr” şi Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” au decis sâmbătă, 16 decembrie, formarea Blocului Electoral “ACUM Platforma DA și PAS” pentru participare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Iar luin, liderii acestor formaţiuni, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea blocului.

La evenimentul de constituire a Blocului au participat peste 100 de reprezentanți ai celor două partide, membri ai societății civile și ai Partidului Liberal Democrat din Moldova. După semnarea Acordului, Maia Sandu a declarat că noul bloc este constituit din „cei mai curajoși oameni”.

„Ne unește angajamentul nostru de a construi un stat de drept, care să ne protejeze de tot felul de hoți, uzurpatori, corupți”, a spus Maia Sandu.

Iar Andrei Năstase a adăugat că „nimic nu ne mai poate sta în cale în dorința noastră mare de liberatete, de a face din R. Moldova un stat de drept, cu condiții suficiente pentru un trai mai bun la noi acasă”.

Între timp şi alte formaţiuni politice au decis să meargă în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 alături de Blocul “ACUM Platforma DA și PAS”. Astfel„ încă pe 9 decembrie c. Consiliului Politic al Partidul Liberal Democrat a decis că va participa alături de blocul ACUM la alegerile parlamentare de pe 24 februarie 2019.”A fost o decizie destul de grea, dar până la urmă interesul național a primat în fața interesului de partid. Nu s-a votat împotriva blocului ACUM, pentru că tot partidul susține implicarea PLDM-ului în cadrul acestui bloc. În ședință au fost 71 de persoane, 30 de membri ai Consiliului susțin implicarea PLDM-ului în cadrul blocului ACUM păstrându-și persoana juridică, iar alte 40 au acceptat oferta de a merge în cadrul blocului, indiferent dacă este vorba despre păstrarea persoanei juridice”, a precizat vicepreședintele PLDM, Ion Terguţă.

Şi Consiliul Naţional al PL, în ziua de 16 decembrie, cu 31 de voturi „pentru”, 16 – „împotrivă” și 12 abțineri, a decis să se alăture blocului Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.

Partidul Liberal va participa în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în cadrul blocului ACUM, în condițiile compromisului atins în procesul discuțiilor cu PAS, PPDA și PLDM, compromis care constă din următoarele 5 puncte: calendar comun, un membru-observator PL în cadrul comisiei de meritocrație, participare pe listele de candidați și pe circumscripții, proces-verbal al ședințelor comisiei de meritocrație, stabilirea locului candidaților pe listă și pe circumscripții având în vedere meritocrația, dar și așteptările cetățenilor”, a declarat președintele PL, Dorin Chirtoacă.

În aceeaşi zi, Partidul Unității Naționale a anunțat că nu va participa la alegeri în calitate de concurent electoral și că va sprijini blocul ACUM în scrutinul parlamentar din 24 februarie. Președintele formațiunii a spus că vor face acest lucru necondiționat. „Nu vom negocia circumscripții, nu vom înainta candidați. Vom susține blocul ACUM cu declarații politice și le vom pune la dispoziție organizațiile noastre teritoriale”, a declarat, Anatol Șalaru.

Și Partidul Liberal Reformator a hotărât să se abțină de la participarea cu liste proprii în alegerile parlamentare din iarna anului 2019. În urma unor dezbateri serioase, PLR a luat hotărârea să susțină în alegeri, necondiționat, Blocul Electoral ACUM DA PAS și face același apel către toți membrii și simpatizanții săi.

Liderii ACUM au salutat deciziile PL, PLR şi PUN. Maia Sandu a declarat: ”Noi optăm pentru unitate. Alegătorii ne cer să ne unim forțele. Avem în fața un pericol major. Noi suntem deschiși către unitate, cu condiția că cei care vin să facem această unitate, se bucură de încrederea cetățenilor, sunt oameni care au demonstrat în timp că au verticalitate, sunt onești și sunt cei mai buni din ce poate propune în prezent R.Moldova”, a remarcat Maia Sandu.

Și Andrei Năstase a spus că blocul este deschis pentru entitățile civice și alte partide care pot să livreze blocului oameni de calitate.

Tudor Codreanu

Distribuie

Lasă un răspuns