Două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal fiind că astfel România ar deveni mai puternică

Aproape două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal în cazul  unui asemenea eveniment fiind că România ar deveni mai puternică, după cum consideră puțin peste jumătate dintre respondenții Barometrului Opiniei Publice, realizat de Academia Română, transmite portalul Anticoruptie.md.

Republica Moldova este considerată țară prietenă de 78,5% dintre români, alături de Bulgaria (59%) și de Serbia (40%). De cote mai mici de încredere se bucură Ucraina, pe care 36,8% dintre respondenți nu o consideră țară prietenă, și Ungaria cu un procent de 61,7%. Rusia rămâne principala amenințare la adresa securității României, consideră  64,4% dintre români.

Fiecare al doilea român afirmă că cea mai mare amenințare pentru România, în viitorul apropiat, este corupția (47,3%), urmată de riscul declanșării unei noi crize economice (18,5%) și de un eventual război (15,4%),  În același timp, românii consideră în proporţie de 76,4% că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită în ţară, 18,5% spun că România merge într-o direcţie bună, procentul fiind asemănător cu cel din ultimii doi ani. Legat de Europa, barometrul sugerează că 54,7% dintre respondenți sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că este una greşită.

Barometrul de Opinie Publică al Academiei Române mai arată că încrederea în UE și NATO rămâne astfel la cote ridicate, peste 50% pentru fiecare. Autorii barometrului spun că publicul din România rămâne pro-european, în ciuda euroscepticismului în creștere în Europa.

Președintele României, Klaus Iohannis, se află pe primul loc în topul personalităţilor în care românii au cea mai mare încredere, urmat, la mare distanță, de primara generală a Bucureștiului, Gabriela Firea, și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române Ion I. C. Brătianu.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns