Dosarul Cuviosului Macarie de la Mănăstirea Saharna, transmis sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse

Biserica Ortodoxă Rusă va examina includerea în sinaxarul bisericii a Cuviosului Macarie de la Saharna. Acest lucru a fost discutat în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care și-a ținut lucrările recent, relatează sputnik.md.

Potrivit Mitropoliei, cercetarea dosarului Cuviosului Macarie de la Saharna a fost încredințată Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Ulterior, acesta va fi transmis Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a Bisericii Ortodoxe Ruse, în vederea includerii numelui Cuviosului Macarie de la Saharna în sinaxarul bisericesc.

În anul 1991, odată cu redeschiderea Mănăstirii a fost deschis mormântul părintelui Macarie, trupul său fiind aflat neputrezit. Canonizarea locală a Sfântului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc în ziua de 21 decembrie 1995, având ca dată de prăznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică.

În anul 2016, Biserica Ortodoxă din Moldova i-a canonizat și pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni, moaștele căruia se află la Mănăstirea Căpriana, și pe Agafia Maranciuc de la Mănăstirea Cușelăuca.

Părintele Macarie de la Mănăstirea Saharna a fost unul dintre marii duhovnici ai vremii noastre. Egumenul de la Mănăstirea Sfânta Treime, Saharna, s-a născut la data de 25 aprilie 1888, în satul Buciuşca, raionul Rezina. A adormit întru Domnul la data de 23 aprilie 1969, în satul natal.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns