Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău: Încă un deputat a rămas fără imunitate parlamentară

 

Deputatul din Partidul Șor, Petru Jardan, a fost lipsit de imunitate parlamentară. Legislativul a dat curs, cu majoritatea de voturi, demersului procurorului general interimar privind ridicarea imunității lui Jardan pentru a putea fi urmărit penal în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, și-a argumentat solicitarea prin faptul că există „bănuieli că Jardan ar fi implicat în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și spălare de bani, ilegalități comise în procesul de concesionare a aeroportului”.

Deputatul Petru Jardan nu a fost prezent la ședința Parlamentului. El a scris cu o zi înainte pe pagina sa de Facebook că se află în România și va reveni în țară la începutul săptămânii viitoare. Deputatul a declarat că pledează nevinovat și nu se va eschiva de la anchetă. Colegul său de partid, Denis Ulanov, a solicitat amânarea votului privind ridicarea imunității lui Jardan, pentru ca acesta să fie audiat mai întâi în Parlament.

În replică, Dumitru Robu a declarat că există bănuieli că Jardan ar fi plecat din țară pentru a se eschiva de la răspundere. Deputatul din partea Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a declarat că Petru Jardan a fost informat încă în ajun că procurorul general a solicitat să îi fie ridicată imunitatea și că a avut timp suficient pentru a reveni din România și a se prezenta la ședința Legislativului.

Petru Jardan este învinuit de procurori că în perioada în care deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, 2012–2014, ar fi creat condițiile necesare pentru concesionarea obiectivului respectiv. În calitatea sa de membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al parteneriatului public-privat, Jardan ar fi acționat în interesul unui grup criminal organizat, indicând condiții de concesionare în defavoarea statului.

La rândul său, președintele Comisiei de anchetă pentru investigarea privatizării și concesionării proprietății publice în 2013–2019, Igor Munteanu, a indicat că Jardan, în calitatea sa de director general interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, a fost membru al comisiei pentru selectarea investitorilor.

Fostul director al Aeroportului urma să decidă ce companii să fie selectate pentru a participa la concesionare. „Dl Jardan a trimis niște invitații, invitațiile nu au ajuns la toți destinatarii – subiecți internaționali, aeroporturi internaționale. Au ajuns doar la companiile rusești. Au răspuns doar două companii rusești, una din Sankt-Petersburg și alta din Habarovsk”, a precizat Munteanu.

Petru Jardan, cel care a selectat companiile, a devenit mai târziu director al companiei care a câștigat concursul, Avia-Invest.

Petru Jardan este al patrulea deputat din Partidul Șor, rămas fără imunitate parlamentară, după Ilan Șor, Reghina Apostolova și Marina Tauber. Ultimii trei sunt cercetați penal în dosarul fraudei bancare.

Parlamentul l-a lipsit joi, 19 septembrie, de imunitate parlamentară și pe democratul Vladimir Cebotari. Acesta, la fel ca Jardan, va fi cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului, relatează Anticoruptie.md

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns