Donald Trump este al 45-lea preşedinte al SUA

Republicanul Donald Trump şi-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câştiga preşedinţia SUA, învingând-o pe democrata Hillary Clinton.

După ce republicanul a fost declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale, presa externă arată ce s-ar putea schimba pe scena mondială cu Trump la Casa Albă.

Există îngrijorări în ceea ce priveşte viitorul NATO, iar relaţia dintre SUA şi Rusia ar putea fi şi ea diferită, având în vedere că Donald Trump şi-a declarat în mai multe rânduri admiraţia faţă de Vladimir Putin, scrie ziare.com cu referire la o amplă analiză a The Telegraph.

Donald Trump a declarat că susţine ieşirea Marii Britanii din UE, spunând că decizia Europei de a primi milioane de refugiaţi s-a dovedit a fi “un dezastru”.

Mai mulţi oficiali guvernamentali din UE au avertizat că Trump la Casa Albă ar reprezenta un risc major pentru securitatea din Occident, din cauza abordării sale faţă de NATO. Donald Trump a refuzat să garanteze că SUA vor apăra un partener NATO dacă ar fi atacat de Rusia.

Oficialii europeni se tem că Donald Trump, din cauza că îl admiră pe Vladimir Putin, nu poate vedea ameninţarea pe care o prezintă Rusia la adresa Occidentului. Donald Trump a precizat în repetate rânduri că vrea ca SUA să colaboreze cu Rusia şi cu regimul sirian în lupta împotriva Statului Islamic. Analiştii comentează că victoria lui Trump va însemna o redefinire a relaţiilor SUA cu Rusia, iar aceasta va fi în contradicţie cu politica externă a Uniunii Europene.

Mai mult decât atât, Trump a evitat să critice intervenţia rusă în Ucraina şi a sugerat chiar că ar putea accepta anexarea Crimeei, scrie sursa citată.

 Există îngrijorări că viitoarea Administraţie Trump nu va contesta eventuale noi agresiuni ale Rusiei faţă de Ucraina, ceea ce ar însemna că Putin ar putea pune la cale o nouă invazie a fostei ţări sovietice, scrie sursa citată.

Donald Trump are 70 de ani, peste 4 miliarde de dolari, cinci copii, trei căsătorii.

 

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns