Domnica Manole este noua președintă a Curții Constituționale

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale.

„Joi, 23 aprilie 2020, judecătorii Curții Constituționale au ales în calitate de Președinte al Curții, pe un termen de 3 ani, pe doamna judecător Domnica Manole (HCC nr. Ag-5 din 23 aprilie 2020), în urma destituirii dlui Vladimir Țurcan din funcția de Președinte al Curții Constituționale (HCC nr. Ag-4 din 23 aprilie 2020)”, se arată într-un comunicat al Curții.

Amintim că Vladimir Țurcan a fost criticat dur de partidele de opoziție și societatea civilă după ce președintele Igor Dodon a declarat că a discutat cu acesta după suspendarea legii asumate de Guvern prin răspundere. Astfel, potrivit lui Igor Dodon, Vladimir Țurcan i-ar fi spus câți judecători ar fi votat în favoarea hotărârii respective, precum și că el a votat împotriva acesteia. Țurcan a afirmat că reacțiile referitor la acest caz sunt „interpretări cu tentă politică”. El nu a participat la examinarea sesizărilor în urma cărora legea asupra căreia Executivul și-a asumat răspunderea a fost declarată neconstituțională.

sursa: radiochisinau.md

Ultima oră! Curtea Constituțională a suspendat acordul de împrumut din Rusia

Acordul de împrumut din Federația Rusă, ratificat astăzi de Parlament, a fost suspendat. O decizie în acest sens a luat astăzi Curtea Constituțională, care a admis sesizarea deputatului „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu. 

Potrivit tv8,md. procedura de intrare în vigoare a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind împrumutul de 200 de milioane de euro a fost suspendată până la examinarea în fond a sesizării de către magistrați.  Data la care va fi examinată sesizarea încă nu a fost stabilită.

Judecătorii au motivat în decizie că „necesitatea suspendării acțiunii Legii  se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă”.

Amintim că grupul parlamentar „Pro Moldova” a contestat la Curtea Consituțională acordul de finanțare din Federația Rusă. Deputații consideră că documentul are condiții „draconice” și se arată îngrijorați de faptul că a fost semnat fără negocieri. Sergiu Sîrbu a mers în această dimineață la Curte, pentru a înregistra sesizarea.

„Am constatat mai multe încălcări grave al Constituției la semnarea acestui acord. Practic nu au existat negocieri, Guvernul a luat act de proiectul de acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea prin același act. Negocieri nu au existat practic”, a explicat Sîrbu.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns