Dodon : “Noi am făcut deja coaliție cu „ACUM”, cu Maia Sandu și Andrei Năstase. Putem discuta din nou cu ei, dar nu vor.”

Negocierile dintre PSRM și PD în privința formării coaliției de guvernare au intrat în linie dreaptă, afirmă președintele Igor Dodon, liderul neformal al PSRM. Cele două formațiuni ar fi convenit în privința politicii interne și externe, iar acum se poartă discuții privind partajarea ministerelor. Deși acum PSRM deține toate ministerele, Dodon face trimitere la coaliția „ACUM” – PSRM ca să justifice noua majoritate cu PD.

„Noi am făcut deja coaliție cu „ACUM”, cu Maia Sandu și Andrei Năstase. Putem discuta din nou cu ei, dar nu vor. Ei vor alegeri parlamentare anticipate. Cu cine ne rămâne să discutăm? Cu democrații. În ce condiții? Vreau să precizez că nu vom merge la acceleași condiții la care am mers cu cei din „ACUM”. Atunci le-am dat funcția de premier și practic tot Guvernul. Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat astăzi Dodon, în cadrul emisiunii sale de pe Facebook.

Șeful statului a menționat cine va fi premierul și președintele Parlamentului, dacă se va ajunge la un acord cu PD: „Prim-ministru va rămâne Ion Chicu, iar președintele Parlamentului – Zinaida Greceanîi. Da, noi discutăm despre transferul unor ministere democraților, dar anume acesta este rolul coalițiilor. Ministerele și candidații pentru funcțiile de miniștri vor fi coordonate cu noi. Vom decide dacă aceste candidaturi sunt potrivite pentru echipa premierului”.

Potrivit lui Dodon, cele două părți s-au înțeles privind politica internă și externă. „La ora actuală am ajuns la un consens privind politica internă, dar și politica externă. Vreau să punctez că vom avea o politică externă echilibrată, iar acest lucru va fi menționat în acord. Noi vrem relații bune și cu Estul și cu Vestul. Noi nu vom fi prieteni cu cineva împotriva cuiva. Nu vom fi prieteni cu SUA și UE împotriva Rusiei și viceversa. Este o poziție principială a mea și PSRM. Așa că ne-am înțeles privind politica internă și externă. Referitor la partajarea ministerelor mai au loc discuții. Cred că săptămâna aceasta nu se vor finaliza discuțiile. Dacă se vor finaliza săptămâna viitoare, depinde de evoluția situației cu COVID – 19”, a conchis Dodon.

PD menționa anterior că, în cazul în care va fi făcută o coaliție cu PSRM, nu vor fi trecute unele linii roșii. „Vom pune în prim-plan, ca priorități, parcursul european și o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria românilor). Acestea sunt pentru noi linii roșii și numai în aceste condiții pot avea loc anumite discuții”, a spus anterior liderul PD, Pavel Filip.

Sursa: ZiarulNațional

Distribuie

Lasă un răspuns