Dodon despre solicitarea CEC de a amâna alegerile din Hâncești: “Reieșind din faptul că Parlamentul nu a declarat stare de urgență, de asediu sau de război, autoritățile electorale nu pot limita dreptul fundamental prevăzut de Constituția Republicii Moldova”

„Reieșind din faptul că Parlamentul nu a declarat stare de urgență, de asediu sau de război, autoritățile electorale nu pot limita dreptul fundamental prevăzut de Constituția Republicii Moldova, inclusiv dreptul de a alege și de a fi ales”. Astfel a răspuns Igor Dodon la solicitarea Comisiei Electorale Centrale privind posibilitatea continuării activităților de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare noi din Hâncești.

Potrivit șefului statului, în lipsa unei hotărâri a Parlamentului, nu pot fi sistate, suspendate sau amânate alegerile din Hâncești.

Măsurile specificate de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică nu se referă la organizarea alegerilor, însă impun autorităților publice întreprinderea tuturor măsurilor de prevenție necesare și posibile în vederea neadmiterii răspândirii epidemiei”, se menționează în răspunsul lui Dodon.

Amintim că CEC a solicitat opinia Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cu privire la posibilitatea continuării activităților de organizare și desfășurare a scrutinului de mâine.

Menționăm că o femeie din satul Bălceana (r-nul Hâncești) a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 după ce a venit acum 10 zile din Italia, însă nu s-a autoizolat pentru perioada de 14 zile, așa cum prevăd normele sanitare. Sora ei a fost spitalizată la Chișinău cu simptome de răceală.

Satul Bălceana este una dintre cele 25 de localități din raionul Hâncești unde astăzi au loc alegerile parlamentare noi. La scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, în această localitate dreptul la vot și-au exercitat 661 de persoane.

Sursa: deschide.md

Distribuie

Lasă un răspuns