Dobrușa cealaltă, de la Iași

„Mersul pe sârmă fără plasă de siguranță” – astfel a comparat adolescența Sabina Weill, redactoră-șefă a unei reviste pentru adolescenți. Într-adevăr, în această perioadă tumultoasă din viață, un tânăr poate fi cuprins de sentimente jenante, stări de neliniște și confuzie, dar şi de entuziasm, optimism, perspicacitate.

Să privim partea plină a paharului, pentru că „ai noștri” merg în siguranță pe acea sârmă. De câțiva ani absolvenții din comuna Dobrușa, raionul Şoldăneşti preferă să-și facă studiile în România, mai bine zis la Iași. Am constatat că ei se bucură de mari succese.

Ana Cozma și Sorina Malii studiază la cel mai prestigios colegiu din Iași, “Emil Racoviță”. Pe lângă orele din programa școlară, Sorina este membră a colegiului de redacţie a revistei instituţiei, deoarece se descurcă de minune la orele de limbă şi literatură română. Ana, fiind sârguincioasă, este printre primii la învățătură, participă la diverse proiecte școlare. Anul acesta pleacă la olimpiada județeană de limbă și literatură rusă. Şi mai frecventează Centrul de Excelență pentru limba franceză. Tot aici merge și Sorina. Ana mai este implicată în Asociația de voluntari pentru integrarea tinerilor basarabeni în societatea română.

În activitățile de voluntariat este implicat și Cristian Grajdaru, elev la Colegiul “Mihail Sturza” din Iași. Recent a fost plecat la Alba-Iulia, unde a participat la un marș dedicat Unirii Principatelor. Cristian, băiat vesel și energic, nu lasă nici o clipă să treacă în zadar. Absolvă școala auto, între timp mai merge și la sala de forță.

În palmaresul Cătălinei Chirilă, elevă la Colegiul “Gheorghe Asachi”, se numără diverse diplome de participare la concursuri de matematică, fizică, biologie. Pe prim-plan se află diploma de la concursul național de chimie. Cătălina mi-a relatat că nu se oprește aici, speră să atingă noi culmi. Tot aici învaţă Adina Bunescu, anul acesta absolventă. Ea se bucură de Premiul mare  câştigat la concursul de creație artistică interjudețean. În imaginaţia ei rămân și dăinuie amintiri frumoase după călătoria pe meleagurile Franței – Adina intră în grupul celor 10 elevi români participanți la proiectul de la Strasbourg, finațat de francezi. Face o vizită grandioasă la Parlamentul European. Acest proiect cu genericul „Les memoires de 1916 ont-elles des fronteres? Constructions de la paix pour l`Europe”, lasă amprentă în vizorul ei și o motivează să fie dispusă la noi provocări.

În imagine: Fratele Adinei, Sergiu Bunescu, de-abea își croieşte calea în lumea cunoștințelor, pentru că este primul an la Liceul Teoretic „Al. Ioan Cuza”. Dânsul a reușit să ia cea mai mare notă din clasă pe semestru la chimie.

În weekend se adună toți la biserică, altă dată la schi sau la patinoar. Când se revăd, povestesc unul altuia cele întâmplate, glumesc, se veselesc de parcă ar fi acasă, în Dobrușa, doar că e cealaltă, de la Iași, cu o populație de 6 tineri voioși și entuziasmați, activi, dornici de carte, adolescenți care se încadrează în categoria tinerilor „secolului viteză”, deoarece ei reușesc multe să facă. Aceștea sunt: Ana, Sorina, Adina, Cătălina, Cristian și Sergiu. Le dorim succese în continuare și noi realizări. Mesajul lor către semeni este ademenitor, îi încurajează, îi susțin și le zic să aleagă studiile în România, că nu vor regreta.

P.S. Nu vreau să supăr pe ceilalți studenți, plecați în alte orașe ale României. Voi relata în alt articol despre succesele lor, căci merită să fie auziți.

Ala Bunescu, profesoară de limbă şi literatură română, s. Dobrușa 

Distribuie

Lasă un răspuns