Din 1 iulie 2019, în Republica Moldova, se schimbă vârsta de ieşire la pensie

Foto simbol. Sursa: timpul.md

Începând cu 1 iulie 2019, în Republica Moldova se stabilește vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbați, potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii.

Conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii, la care face referire sputnik.md, începând cu 1 iulie 2017, a intrat în vigoare majorarea treptată a vârstei de pensionare şi majorarea stagiului de cotizare (adică numărul de ani în care aţi plătit anumite sume în fondul de pensii, pe care mulţi îl asociază cu stagiul de muncă) atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi va fi atinsă la 1 iulie 2019, iar pentru femei — la 1 iulie 2028.

Atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani pentru femei se realizează prin creşterea anuală a vârstei standard de pensionare cu 6 luni.

Totodată va fi egalat stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi şi femei, care va constitui 34 de ani. Pentru bărbaţi el a fost stabilit începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei începând cu 1 iulie 2024, precizează sursa citată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns