Dezbateri publice la Teleneşti: de ce memorial are nevoie raionul?

Consiliul Raional Teleneşti va reveni la chestiunea reconstrucţiei Memorialului ridicat în centrul raional în memoria a 300 de militari sovietici căzuți în vara anului 1944 în luptele de la Cula, după desfăşurarea unor dezbateri publice. Aşa au decis consilierii la şedinţa lor recentă, pe agenda căreia a figurat şi chestiunea dată. 

Proiectul modelului renovat al Memorialului a fost descris de Diana Manoli, președinta raionului. Potrivit dumneaei, acesta ar trebui transformat într-un Memorial al Durerii Naționale, dedicat victimelor războaielor și conflictelor militare în care au fost implicaţi teleneşteni, dar şi a victimelor deportărilor. Dna Manoli a remarcat că proiectul este încă în lucru şi vrea să audă opiniile consilierilor.

Mai mulţi consilieri au fost de părerea că varianta actuală a Memorialului este depăşită de timp. Consiliera PCRM Valentina  Perebicovschi a pledat pentru restabilirea plăcilor cu numele celor 300 de militari sovietici. În opinia consilierului PPEM Valentin Vetrilă  încrustarea acestor nume va necesita cheltuieli mult mai mari decât cei 500 000 de lei preconizaţi de Consiliul Raional. Pe de altă parte, teleneştenii care au luptat în Armata Română iarăşi vor rămâne în anonimat, a menţionat dl Vetrilă.

Consilierul PDM Alexei Mereuță a remarcat că obiectul în cauză nu este înregistrat în modul prevăzut de lege, nu are nici titlu cadastral și că chestiunea nu a fost bine pregătită pentru şedinţa consiliului.

”Este nevoie de dezbateri publice vizavi de cum ar trebui să fie acest memorial. Să prezentăm arhitectului un pachet cu idei și concepte, după care acesta să pregătească  proiectul. Nu putem să alocăm bani pentru un proiect despre care avem o ideie vagă”, a punctat consilierul.

Propunerea lui A.Mereuţă a fost sprijinită de secretarul Consiliului Raional Sergiu Lazăr, alți consilieri.

Vladimir Stratulat a propus ca conceptul să fie dezbătut în mass-media locală:

”Noi prea repede am luat-o cu acest memorial, n-avem ideie nici cum se va numi, dar ne grăbim să alocăm bani. S-ar cere mai întât să aflăm părerea locuitorilor orașului, raionului, fiindcă aici a fost un memorial al gloriei militare sovietice, pe soclu nu-i nici un nume de teleneștean căzut în război. Și atâta timp cât vom avea monumente cu soldați sovietici, degeaba mai încercăm să convingem lumea că suntem independenți. Mai este nevoie să consultăm istoricii, etnografii…”, a remarcat consilierul.

În cele din urmă consilierii au decis să scoată chestiunea din agenda şedinţei şi să revină la subiect după desfăşurarea unor dezbateri publice la temă.

   Ion Cernei

Din partea redacţiei:  Săptămânalul CUVÂNTUL este gata să participe la aceste dezbateri, rezervând spaţiul necesar pentru opiniile şi propunerile celor cointeresaţi.

Distribuie

One Comment on “Dezbateri publice la Teleneşti: de ce memorial are nevoie raionul?”

Lasă un răspuns