Despre sursele şi esenţa „bunătăţii” ex-guvernanţilor

Zilele trecute, câţiva pensionari dintr-un bloc de pe str. M.Eminescu din Rezina puneau ţara la cale. De fapt, temă de discuţie a servit constatarea unui bărbat că, iată, a început înregistrarea candidaţilor pentru alegerile conducerii raionului şi oraşului şi că printre primele au fost înregistrate listele socialiştilor şi ale Partidului Şor.

„Da eu pentru democraţi am să votez, a declarat o doamnă încovoiată de povara anilor şi nu numai. Cum n-ar fi, dar la Crăciun şi la Paşti ne-au dat câte 600 de lei”, şi-a argumentat dânsa alegerea.

„Da, la pensia ta de 800 de lei pomana de 600 de lei contează mult! Dar de ce nu te întrebi de ce primeşti o pensie de numai 800 de lei după 40 de ani de muncă?!”, i-a replicat o vecină cu un telefon modern în mână, care după o mică pauză adăugă: „Dacă democraţii tăi îţi plăteau o pensie normală, n-aveai să te pui în genunchi în faţa lor pentru 600 de lei”.

„Cred că dau şi ei atâta cât pot. Alţii nici atâta nu dădeau”, nu se dădea bătută adepta democraţilor.

Continuarea discuţiei n-am auzit-o, pentru că am fost chemat la telefon.

În schimb seara, accesând internetul, am găsit pe portalul stiri.md o informaţie extrem de curioasă şi interesantă la tema dezbătută de vecinii noştri.

Făcând trimitere la calculele prezentate de expertul în economie Veaceslav Ioniţă, portalul scria că o familie din trei persoane din Republica Moldova va plăti în medie în a. 2019 impozite şi taxe în sumă de 69,1 mii lei.  https://stiri.md/article/social/ionita-spune-cate-impozite-si-taxe-achita-anual-o-familie-din-moldova

Potrivit expertului, povara fiscală este dominată de impozitele pe consum formate din TVA şi accize, care constituie în medie 32,7 mii lei per familie. Apoi urmează impozitele pe salarii în mărime de 26,9 mii lei şi se formează din impozitul pe venit, asigurări sociale şi asigurările medicale.

Iar din activităţile economice, cetăţenii Republicii Moldova contribuie la formarea Bugetului Public Naţional în proporţie de 14% sau 9,5 mii lei anual.

Suma de 69,1 mii lei este cu 25,2 mii lei mai mare decât în anul 2015, la sfârşitul căruia democraţii au venit la guvernare şi de 2 ori mai mare decât în anul 2013, mai concretizează economistul.

Am decis să publicăm aceste cifre, ca şi pensionarii noştri să cunoască esenţa „bunătăţii” ex-guvernanţilor.

Tudor Codreanu

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns