Despre o bătaie cu utilizarea unui pistol şi verdictul magistraţilor

În septembrie 2014, opinia publică din raionul Rezina şi din ţară a fost bulversată de o ştire-bombă despre o bătaie cruntă, cu folosirea unei arme de foc, în care fusese implicaţi vicepreşedintele raionului Gheorghe Botnaru şi omul de afaceri, consilierul orăşenesc Alexandru Vişnevschi.

Cauza s-a judecat trei ani, iar acum ia o nouă  întorsătură.

În ştirile difuzate de mai multe surse de informaţie naţionale şi care se bazau pe date furnizate de Poliţia Rezina se menţiona: „Vicepreşedintele raionului şi un consilier s-au luat la pumni, iar unul dintre ei a scos arma şi a tras în sol… Motivul conflictului ar fi fost o datorie neplătită… Vişnevschi l-ar fi invitat pe Botnaru acasă la el ca să discute despre această datorie. Vicepreşedintele raionului, însă, l-ar fi lovit, după care l-ar fi ameninţat cu arma… Gheorghe Botnaru neagă faptul că ar fi avut vreo datorie către colegul său ori că ar fi utilizat arma şi spune că cel care a sărit la bătaie este Alexandru Vişnevschi…”

Stirea despre acest incident, publicată în CUVÂNTUL, era bazată strict pe versiunile expuse de ambele părţi şi se încheia cu fraza: „Pe acest caz poliţia a intentat un dosar penal”.

Dosarul a fost instrumentat de Procuratura Orhei, colaboratorul căreia a încadrat acţiunile lui Gheorghe Botnaru în baza art.155 Cod penal – ameninţarea cu omor, când a existat pericolul realizării acestei ameninţării şi art. 287 alin. (3) Cod penal – huliganism, cerând ca acesta să fie condamnat prin cumul parţial al pedepselor la 6 ani şi o lună de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

În prima instanţă – judecătoria Rezina, dosarul a fost judecat mai mult de un an. În cele din urmă, prin sentinţa din 08 iunie 2016, instanţa l-a scos pe Gh. Botnaru de sub învinuire, constatând că faptele incriminate lui nu au existat şi a respins integral acţiunea civilă înaintată de A.Vişnevschi.

Procurorul Ion Bernaz de la Procuratura Rezina a atacat sentinţa primei instanţe la Curtea de Apel, cerând casarea ei şi insistând asupra condamnării lui Gh. Botnaru la 6 ani şi o lună de închisoare, invocând probele adunate în procesul anchetei, inclusiv declaraţiile mai multor martori ai părţii vătămate, care, potrivit apelanţilor, ar demonstra vinovăţia inculpatului. La rândul său, A.Vişnevschi a solicitat încasarea de la inculpat în afară de prejudiciul material (circa 34 mii lei) şi a cheltuielilor de judecată (5000 lei), a unui prejudiciu moral în mărime de 100 mii lei.

Prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 16 februarie 2017, apelurile declarate de procuror şi A.Vişnevschi au fost respinse ca nefondate, cu menţinerea şentinţei Judecătoriei Rezina. Colegiul a considerat că instanţa de fond a analizat în mod obiectiv şi minuţios cumulul de probe în cauză, care în ansamblu dovedesc nevinovăţia inculpatului în săvârşirea infracţiunilor incriminate.

Procurorul Tudor Cojocaru de la Procuratura de circumscripţie Chişinău a atacat decizia instanţei de apel cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie, solicitând casarea totală a acesteia şi rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă de apel, dar de alt complet de judecată. La fel a procedat şi avocatul lui A.Vişnevschi, cerând adoptarea unei noi hotărâri de condamnare a inculpatului, stăruind pe aceleaşi pedepse.

În referinţa depusă la Curtea Supremă de Justiţie Gh.Botnaru şi avocatul său demonstrau inadmisibilitatea recursurilor declarate de partea învinuirii, apreciindu-le drept vădit neîntemeiate.

Examinând recursurile apelanţilor şi materialele dosarului, Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie a adoptat o decizie irevocabilă pe dosarul dat, în care se menţionează că recursul declarat de procurorul Tudor Cojocaru “este vădit neîntemeiat”, iar cel al avocatului Maxim Belinschi în numele părţii vătămate Alexandru Vişnevschi „nu corespunde cerinţelor de formă şi de conţinut, prevăzute de art. 429 şi 430 Cod de procedură penală”.

P.S. Conform unor surse oficiale, săptămâna trecută, în baza plângerii depuse de Gheorghe Botanru, Inspectoratul Raional de Poliţie Rezina a intentat o cauză penală conform articolelor 152, 311 şi 312 CP al RM pe faptul cauzării leziunilor corporale medii şi depunerea declaraţiilor false de către Alexandru Vişnevschi. Articolele respective prevăd amenzi în mărime de până la 1150 unităţi convenţionale sau privare de libertate pe un termen de până la 5 ani.

Foto simbol Bizlaw

     Departamentul investigaţiial săptămânalului CUVÂNTUL

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns