Despre interesele și misiunea NATO în R.Moldova

NATO dorește să colaboreze cu R.Moldova în măsura în care R.Moldova dorește să colaboreze cu NATO, a accentuat purtătoarea de cuvânt a acestei organizații, Oana Lungescu în cadrul întâlnirii cu grupul de jurnaliști din mass-media regională din R.Moldova.

Țara noastră a început colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică în 1992 când a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic. Iar Centrul de de Informare și Documentare privind Legătură cu NATO la Chişinău a fost deschis la sfărșitul anului 2017, eveniment ce a trezit discuții contradictorii în structurile Puterii din R.Moldova. Președintele Igor Dodon și presa afiliată socialiștilor a catalogat acest eveniment drept deschiderea unei baze militare a Alianței Nord- Atlatice în R.Moldova, făcându-se promisiuni că după următoarele alegeri parlamentare aceștea vor face tot posibilul pentru a-l închide.

Oana Lungescu a concretizat că NATO nu are interese militare în R. Moldova, ca de altfel și în alte circa 40 de țări partenere cu care are relații de colaborarea pe sectorul economic-social. Unul din cele mai importante proiecte desfășurate cu susținerea financiară a NATO în R.Moldova din ultimul deceniu, a menționat Oana Lungescu, ar fi colectarea, evacuarea și prelucrarea a circa două mii tone de pesticide interzise și inutilizabile. Iar misiunea Centrului de Informare și Documentare privind NATO constă în promovarea valorilor și principiilor euro-atlantice în Republica Moldova și dezvoltarea cooperării dintre Republica Moldova și NATO, promovarea unor inițiative și proiecte internaționale bilaterale, inițiate, în parteneriat cu instituțiile afiliate și structurile componente ale Alianței Nord-Atlantice și a sprijinirii proceselor democratice, securității și stabilității interne, regionale și internaționale.

Distribuie

Lasă un răspuns